Ukrainale viidates palus Läti vene patriarhil mitte tulla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene õigeusu kiriku patriarh Kirill.
Vene õigeusu kiriku patriarh Kirill. Foto: SCANPIX

Seoses Ukraina küsimuses tekkinud eriarvamustega Venemaa ja Baltimaade vahel palusid Läti presidendi Andris Berzinsi esindajad Vene õigeusu kiriku patriarhi Kirilli, et too lükkaks määramata ajaks edasi oma külaskäigu nende riiki.
 


«Visiit lükati edasi tänu sanktsioone puudutavatele asjaoludele ja üldisele rahvusvahelisele olukorrale,» rääkis lõunanaabrite välisministeeriumi pressiesindaja Karlis Eihenbaums. Ta kinnitas, et selline palve on absoluutselt kindlalt seotud Venemaa tegevusega Ukraina territooriumil.

«Visiit võib toimuda selle aasta teises pooles või isegi veel hiljem. See sõltub paljuski rahvusvahelisest olukorrast ja Venemaa käitumisest,» lisas Eihenbaums.

Läti välisministeeriumi esindaja sõnul on nende palve patriarhile vastavuses ELi 21. märtsi otsusega, mille kohaselt liikmesriigid peatavad kõik kõrgetasemelised kontaktid Venemaaga.

«Meie ühiskond on väga avatud ja siin on palju inimesi, kellele see visiit on tähtis, kuid kui keegi peaks ennast süüdistama, on selleks venelased,» märkis Eihenbaums.

Berzinsi otsuse taga nähakse samas ka siseriikliku surve tulemust. Viimastel nädalatel on mitmed tuntud Läti ühiskonnategelased süüdistanud riigipead selles, nende vastus venelaste käitumisele Ukrainas on nõrgem kui Eesti või Leedu oma. Mõned soovitasid Berzinsil sellega seoses isegi tagasi astuda.

Lätis elab umbes 300 000 õigeusklikku.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles