Indiaanlased soovivad Yellowstone´is jälle piisoneid küttida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yellowstone´i piisonid
Yellowstone´i piisonid Foto: SCANPIX

Põhja-Ameerika Nez perce indiaanihõim tahab tagasi vana tava – piisonite küttimist Yellowstone´i aladel.

Põliselanike piisonite küttimine katkes «valge mehe» saabumisega ning nende preerialoomade peaaegu väljasuremisega, edastab Reuters.

Praeguse Yellowstone`i rahvuspargi alal kunagi elanud hõim soovib tagasi õigust seal piisoneid küttida. Samas keelavad USA seadused looduskaitsealadel jahi pidamise.

«Meie hõim elas Yellowstone´is enne rahvusparki. See maa ja loodusvarad kuulusid meile ning selle tõttu on meil ka nüüd õigus neid kasutada. Samas ei ole me seda teinud, kuna austame seadusi,» lausus hõimu juht Silas Whitman.

Indiaanlased ei ole veel ametlikku palvet piisonite küttimise lubamiseks võimuesindajatele edastanud. Kui luba taotletakse, siis peavad nii USA valitsus kui ka Yellowstone`i looduskaitseasjatundjad kaaluma kõik poolt- ja vastuargumente.

Varasemast on sellel hõimul õigus küttida piisoneid rahvuspargist väljapool olevatel aladel.

Yellowstone´i piisonid olid küll kunagi väljasuremise äärel, kuid nüüdseks on nende arvukus taastunud. Looduskaitsjate arvates ei ole hea mõte lubada indiaanlased oma kunagisele asualale küttima.

«Piisonid on osa USA loodusest ja meie looduspärand. See oleks väga vastuoluline lubada küttida neid kohas, mis on mõeldud nende kaitsmiseks,» lausus Yellowstone`i esindaja David Hallac.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles