Läti majandusminister: energiasõltumatuseks Venemaast on neli viisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti majandusminister Vjačeslavs Dombrovskis.
Läti majandusminister Vjačeslavs Dombrovskis. Foto: Wikipedia

Läti majandusministri Vjačeslavs Dombrovskise sõnul saab Läti energiaalast sõltuvust Venemaast vähendada neljal viisil.
 


«Esimene on Poola-Leedu gaasitoru. Projekti elluviimine sõltub, tõsi küll, naaberriikide otsusekindlusest,» lausus ta.

Teiseks võimaluseks on majandusministri hinnangul veeldatud maagaasi terminali ehitamine Lätis. Dombrovskise sõnul on selleks laual kolm varianti - Skulte, Riia või Ventspilsi variant.

«Kõigil on oma eelised ja puudused, mida peame analüüsima,» lisas majandusminister.

Kolmas võimalus on laenata gaasi naaberriikidelt Leedult ja Eestilt, kes kavatsevad pakkuda gaasi pikaajaliste liisingulepingute alusel, sõnas Dombrovskis.

Neljas variant oleks kasutada Läti enda gaasihoidlaid.

«See oleks kontseptuaalselt täiesti erinev lahendus. See puudutab alternatiivsete tarnemarsruutide asemel gaasihoidlat. Kui Inčukalnsi gaasihoidla täita ning juhul kui see kuuluks kogu oma varustusega täielikult Läti riigile, suudaks see Lätit gaasiga varustada kaks aastat,» ütles majandusminister.

Ta lisas, et võimalik on välja arendada ka teised gaasihoidlad mujal Lätis, näiteks riigi keskosas asuvas Dobele linnas.

Kolme nädala pärast külastab Dombrovskis koos peaminister Laimdota Starujumaga Ühendriike ning nende visiidi keskmes saab ministri sõnul olema just energiajulgeolekuga seonduv.

«Minu visiidi peateema on energeetikaküsimused, seal hulgas võimalikud USA investeeringud veeldatud maagaasi terminali ning gaasifirmasse Läti Gaas (Latvijas Gaze),» lausus majandusminister täna telekanalile LNT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles