Venemaa kiitis heaks lihtsustatud korras kodakondsuse andmise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värske Vene passi omanikud Krimmi linnas Simferopolis.
Värske Vene passi omanikud Krimmi linnas Simferopolis. Foto: SCANPIX

Venemaa riigiduuma kiitis reedel heaks eelnõu, mis võimaldab kodakondsuse lihtsustatud korras andmist venekeelsele elanikkonnale, kelle sugulased elasid endise Nõukogude Liidu või kunagise Vene impeeriumi aladel.

Taotleja peab ka näitama, et on vene keele kandja, mis tähendab selle keele kasutamist pereringis ja muudes olukordades.

«Seadus laieneb kogu Venemaale, sealhulgas uutesse regioonidesse nagu Krimm ja Sevastopol,» ütles riigiduuma põhiseaduskomitee esimees Vladimir Pligin.

Seaduse kohaselt kontrollitakse taotlejate vene keele ja ajaloo tundmist ning kodakondsuse andmise otsustamise aega vähendatakse praeguselt kuuelt kuult maksimum kolmele kuule.

Justiitsminister Andres Anvelt ütles märtsis Venemaal kavandatavat eelnõud kommenteerides, et seadus mis annaks kõigile kunagisel Venemaa keisririigi või Nõukogude Liidu territooriumil elavatele inimestele võimaluse Vene kodakondsus saada on nagu uue relvaliigi avalik katsetus.

Oma siseriiklike kodakondsuspõhimõtete laiendamine nendele riikidele, kes keerulise ajaloo tõttu on eri põhjustel, enamikus vallutuslikel, pidanud kuuluma impeeriumi koosseisu, kannab endas pigem propagandistlikku iseloomu, kinnitas Anvelt. «Huvitav, kas seadus hakkab kehtima ka Alaska elanike ehk USA territooriumi kohta, mis on kunagi olnud Venemaa osa või on ta suunatud pigem Euroopa naabritele hoiatusena,» küsis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles