Postimees Indias: eestlastest laevakaitsjad said vanglast välja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna India kohaliku aja järgi kell 15.20 pääsesid Chennai vanglast kautsjoni vastu vabadusse Eesti laevakaitsjad.

Chennais viibiva Postimehe reporteri Toomas Randlo sõnul vabanesid Eesti aja järgi kell 12.50 (kohaliku aja järgi kell 15.20) vanglast 21 laevakaitsjat, neist 14 eestlast, viis britti ja kaks ukrainlast.

Pärast vabanemist liikusid laevakaitsjad külaliste sisspääsu ette, kust nad võttis peale AdvanForti buss. Vabanenud laevakaitsjaid oli lisaks Postimehele ootamas ka India ja Briti  meedia, kuid mehed ei soovinud ajakirjanikega suhelda.

Samuti olid kohal Eesti konsul Indias Margus Särglepp, laevakaitsjate advokaat ja AdvanForti esindaja.

Välisminister Urmas Paeti sõnul osutab Eesti saatkond Indias Eesti kodanikele igakülgset abi ka sel perioodil kui nad on kautsjoni vastu vabastatud. Samuti avaldas Paet lootust, et kohtuprotsess jätkub võimalikult ruttu ja jõuab võimalikult kiiresti lahendini, vahendas välisministeeriumi pressiosakond.

Mehed hakkavad elama Chennais ning nende tööandja laevafirma AdvanFort korraldab meeste sealse majutuse Eesti kodanike kautsjoni vastu vabastamise tingimustes on kirjas, et nad peavad jääma Chennaisse kuni kohtumenetluse lõpuni ja kaks korda päevas – hommikul kell kümme ja õhtul kell kaheksa – kohalikku politseijaoskonda minema ja seal allkirjaga oma kohalolu registreerima.

Samuti on laevakaitsjate advokaadid esitanud India kohtule süüdistustest loobumise taotluse. Tamil Nadu ülemkohus arutab taotlust Madurais järgmisel nädalal.

26. märtsil otsustas Tamil Nadu ülemkohtu Madurai kolleegium Seaman Guard Ohio meeskonnaliikmed, sealhulgas 14 Eesti laevakaitsjat, kautsjoni vastu vabastada. Otsust täiendati 28. märtsil ning Eesti kodanike tööandja AdvanFort tasus vastavalt lõplikele kautsjonitingimustele 2,5 miljoni ruupia, ehk umbes 30 250 euro suuruse kautsjoni 2. aprillil. Kohtuniku otsus kautsjoni vastu vabastamise kohta sisaldas muu hulgas ka tingimust kümne käendaja leidmise osas.

Laev Seaman Guard Ohio sattus India vetesse mullu 11. oktoobril. Päev hiljem eskortis piirivalve laeva koos meeskonnaga Tuticorini sadamasse. Laeva pardalt konfiskeeriti 35 relva ja 5680 padrunit.

18. oktoobril vahistas kohus laeva 33 meeskonnaliiget. Kaks inimest jäeti esialgu laevale, et seal korda tagada, kuid ka nemad võeti päev hiljem vahi alla. Laeva 25 piraadiküti hulgas on 14 eestlast, kuus britti, neli indialast ja üks ukrainlane.

AdvanForti sõnul sattus laev India vetesse, sest põgenes tsüklon Phailini eest.

Politsei sõnul liikus laev teadmata põhjustel kaua aega India lähedal. Korrakaitsjatele jäi samuti selgusetuks, miks oli laevale ostetud 1500 liitrit diiselkütust ebaseaduslikult, kui selle oleks saanud hankida legaalselt India sadamatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles