Tervisepäev on pühendatud putukatele

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puuk oli sentimeetrite kaugusel nahale pääsemisest. Heledal riietusel jäi parasiit õigeaegselt silma.
Puuk oli sentimeetrite kaugusel nahale pääsemisest. Heledal riietusel jäi parasiit õigeaegselt silma. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Täna tähistatav ülemaailmne tervisepäev on Maailma Terviseorganisatsiooni poolt pühendatud putukate poolt levitatavate ehk siirutaja-tekkeliste haiguste tutvustamisele.

Eestis on levinumaks putukate poolt vahendatavaks haiguseks erinevad puuknakkused.

Puukborrelioosi haigestumisi registreeriti meil möödunud aastal 1132 korral, puukentsefaliiti haigestumisi oli 114. Harvaesinevate juhtudena registreeritakse Eestis ka tulareemiat.

Muudest siirutaja-tekkelistest haigustest on reisijad Eestisse toonud põhiliselt malaariat, üks kuni kuus juhtu aastas ning viimastel aastatel ka denge-viirusnakkust.

Siirutaja-tekkelised nakkushaigused on raske kuluga ning tõsiste tüsistustega lõppevad haigused, mis moodustavad kokku üle 17% kõigist inimese nakkushaigustest maailmas. Igal aastal nakatub siirutaja-tekkelistesse haigustesse üle ühe miljardi inimese, kellest sureb üle ühe miljoni haige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles