Pakosta: Venemaa tuleb ENPAst välja visata

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisa Pakosta.
Liisa Pakosta. Foto: Toomas Tatar / Postimees / Scanpix

Eesti Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) Eesti delegatsiooni juhi Liisa Pakosta (IRL) sõnul tuleb Venemaa ENPA liikmesus peatada.

«Homme hommikul arutab Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamblee Venemaa edasise liikmesuse küsimust. Olen teinud ettepaneku, et Venemaa tuleb organisatsioonist välja visata. Euroopa Nõukogu tugineb inimõigustele ja rahule ning agressori Venemaa koht ei ole Ukraina sündmuste taustal enam selles organisatsioonis,» ütles Pakosta Strasbourgis.

Pakosta lisas, et Venemaa enda süüdistused inimõiguste rikkumise kohta Ukrainas on seda kohatumad, et rahvusvähemuste õigusi rikutakse äsjase Euroopa Nõukogu vähemusrahvuste õiguste komisjoni raporti järgi mitte Ukrainas, vaid Venemaal.

Venemaa ENPA liikmesuse peatamiseks allkirja andnud Pakosta kutsub Venemaad üles lõpetama provokaatorite saatmise Ukrainasse ja nüüd juba ka Balti riikidesse. Mitme sõltumatu vaatleja hinnangul on Pakosta sõnul provokaatorid Ukrainas erariides Vene eriväelased.

ENPA Eesti delegatsiooni juht lisas, et Ukraina ülemraada tegevus on täiesti seaduslik ja kõik Venemaa katsed iseseisva riigi seaduslikult ja demokraatlikult valitud parlamenti vaidlustada on lubamatud.

«Venemaa huvi on tekitada võimalikult palju segadust enne 25. mai presidendivalimisi Ukrainas, et need valimised nurjata. Meie ülesanne on igati toetada Ukraina rahvast selles, et need valimised õnnestuksid,» rääkis Pakosta.

ENPA kevadsessioon toimub Strasbourgis 7.-11. aprillil. Lisaks Liisa Pakostale kuuluvad Eesti delegatsiooni Margus Hanson, Mailis Reps, Rait Maruste ja Ester Tuiksoo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles