Tuuleiilid halvendasid digitelepilti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antennid katusel.
Antennid katusel. Foto: Elmo Riig / Sakala

Postimees.ee lugejad kurtsid, et muidu korralikult töötava digitaalboksi töös oli eile õhtul tugevaid probleeme ja telepilt «hakib» veel tänagi, eksperdi hinnangul mõjutab kvaliteeti õues möllav torm.

«Tõenäoliselt oli probleem selles, et kuna oli väga tugev torm, siis tuul nihutas katusel olevad antennid, mis pole väga tugevalt kinnitatud, saatja suunalt kõrvale,» ütles Eesti digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni juht Jüri Pihel.

«Kui on väga hea pikk antenn, siis piisab vaid mõnest kraadist kõrvalekaldest, et signaal läheb kõvasti kehvemaks,» sõnas Pihel, lisades, et kui tuul järele annab, läheb sel juhul ka pilt taas korda.

Pihel lisas, et mida parem ja pikem antenn, seda tundlikum ta tuule mõjudele on.

Selliste probleemide kordumise vastu aitab antennide väga tugev ja korralik kinnitamine.

Digilevi võib halvendada veel ka lähedal olev äike, mis tekitab elektromagnetilist kiirgust ja segab vastuvõttu. «Raadiolainete levimisel suurt vahet pole, kas tegu on digi- või analoogsignaaliga, levib ühtmoodi. Lihtsalt vead analoogis annab inimene kergemini andeks, sest pilt läheb lihtsalt viletsamaks, aga ta ei jookse kinni, nagu digitaalis,» tõdes Pihel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles