Aaviksoo: Ossinovski seisukohad ei tule üllatusena

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo.
Jaak Aaviksoo. Foto: Toomas Huik / Postimees

Eelmise haridus- ja teadusministri, Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluva Jaak Aaviksoo sõnul ei tule uue ministri Jevgeni Ossinovski haridusalased seisukohad talle üllatusena.

Aaviksoo ütles tänases Postimehes ilmunud sotsiaaldemokraadi Jevgeni Ossinovski kriitikat kommenteerides, et reformidega tuleks jätkata, mitte neid surnuks analüüsida.

«Minister Jevgeni Ossinovski on riigikogus hääletanud haridusreformide vastu, seega ei tule tema seisukohad üllatusena. Kahjuks ei paku uus koalitsioonilepe ka teisi lahendusi ja tasuta lõunad gümnasistidele ei saa kuidagi asendada sisulise hariduspoliitika puudumist. Oleme oma hariduskorraldusega 21. sajandile jalgu jäänud ja vajadus reformidega otsustavalt edasi liikuda on kirjas äsja vastuvõetud haridusstrateegias, mida väärib pidada üheks parimaks haridusdokumendiks läbi aegade. Kahju, et sellest dokumendist pole midagi jõudnud uue koalitsiooni poliitikasse,» sõnas Aaviksoo.

Ta märkis, et käivitunud tasuta kõrghariduse reform on võimaldanud tuhandetele noortele vaba ligipääsu ülikoolidele ja ühtsed, rahakotist sõltumatud nõuded kasvatavad hariduse kvaliteeti. Uued riigigümnaasiumid suudavad Aaviksoo sõnul igal pool Eestis tagada hea keskhariduse ja iseseisvad kodulähedased põhikoolid koos oluliselt suurenenud rahastamisega kindlustavad võrdsed võimalused lastele üle kogu Eesti.

«Koolivõrk käib kaasas rahvastiku muutustega. Kutseharidusreform viib ametihariduse vastavusse tööandjate ootustega. Käivitunud kooliuuendusliikumine «Huvitav kool» suunab ka hariduse sisu tänapäevasemaks ja asjalikumaks. Venekeelne kool on lõpuks muutumas Eesti hariduse osaks, mida tunnistavad oluliselt paranenud tulemused. Selle kõigega tuleb jätkata, loodetavasti paremini kui seni, mitte asuda asju tagasi pöörama,» lausus eelmine haridusminister.

Ka peab Aaviksoo sõnul jätkuma õpetajate palgatõus. «2013. aastal kasvas palk 15 protsenti, ka sel aastal tuleb tagada kogu palgaraha jõudmine õpetajateni, siis kasvab õpetaja kuupalk üle 1000 euro. Ja järgmiseks aastaks tuleb leida lisaraha, mitte vähendada hariduse suhtelist rahastamist nagu on kavas riigieelarve strateegias,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles