«Suur-Eesti» konverentsil uuriti Eesti suureks saamise võimalusi

Liina Valdre
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurettevõtja Sonny Aswani leidis, et eestlased peaksid lisaks Euroopale vaatama rohkem ka Aasia, eriti Kagu-Aasia poole.
Suurettevõtja Sonny Aswani leidis, et eestlased peaksid lisaks Euroopale vaatama rohkem ka Aasia, eriti Kagu-Aasia poole. Foto: Mihkel Maripuu

Eile Tallinnas peetud majanduskonverentsil «Suur-Eesti», mille korraldasid advokaadibüroo Tark Grunte Sutkiene, Postimees ja portaal E24, arutasid osalejad küsimuse üle, kas ja kuidas on Eestil võimalik suureks saada.

«See on järjekorras kuues majanduskonverents, mida korraldame koostöös Postimehega. Tänavu oleme pilgu suunanud küsimusele, mille ees Eesti seisab ning mis vajab vastust juba lähitulevikus – nimelt kas meil on võimalik geograafilisest väiksusest hoolimata saada oma potentsiaalilt suuremaks riigiks kui praegu,» ütles advokaadibüroo Tark Grunte Sutkiene juhtivpartner Aare Tark.

Konverentsil esinenud majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi IT asekantsleri Taavi Kotka sõnul oleks e-lahendused Eesti võimalus väikese riigina maailmas läbi lüüa. «Sellega ei saa rikkaks, aga me saame olla kasulikud, olla suuremad, kui me tegelikult oleme,» leidis ta oma ettekandes.

Tolaram Grupi juhi ja Eesti aukonsuli Singapuris Sonny Aswani hinnangul ei turunda eestlased ennast piisavalt. Oma sõnavõtu lõpetas ta siiski optimistlikult: «Ma soovitan oma sõpradel siia tulles panna ette päikeseprillid, sest Eesti tulevik on nii ere.»

Põhjaliku ettekandega Eesti ja eestlaste majanduspsühholoogiast esines video vahendusel ajakirja The Economist Kesk- ja Ida-Euroopa korrespondent Edward Lucas, kelle hinnangul on eestlaste suur pluss see, et oma väikeseid ressursse kasutatakse kokkuhoidlikult.

Ühtlasi arutasid konverentsil immigratsioonipoliitika üle Eesti Panga nõukogu endine esimees Jaan Männik, Šveitsi kolumnist ja ajaloolane Kaspar Näf ning Soome rahvusringhäälingu YLE diplomaatiline korrespondent Jarmo Mäkelä. Konverentsil samuti immigratsiooniteemadel sõna võtnud Tallinna linnavolikogu liige Abdul Turay (SDE) leidis oma ettekandes aga, et Eesti ei ole valmis vastu võtma sellist mass­immigratsiooni nagu suured Lääne-Euroopa riigid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles