Kommentaar: netitrollist arvamusliidriks

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelyn Kaldoja
Evelyn Kaldoja Foto: Liis Treimann

Kuigi lehe veebi kirjutatavate kommentaaridega tegelevad moderaatorid, kuulevad ka ajakirjanikud aeg-ajalt küsimusi kommentaaride kohta. Kummastavaim on mu jaoks süüdistus, et kommentaari eemaldamine rikub autori sõnavabadust.




Tänapäeva sõnavabaduse juured peituvad aastas 1789, kui Prantsusmaal võeti vastu inimese ja kodaniku õiguste deklaratsioon. Tolle akti 11. artikkel annab igaühele loa rääkida, kirjutada ja trükkida ära oma ideid ja mõtteid, lisades, et mainitud vabaduse kuritarvitamise eest peavad inimesed vastavalt seadusele vastutust kandma.

Vabadust pole vastutajata ning õigust pole konkreetse nime ja isikukoodita. Kui kommentaar on anonüümne ja inimest vastutamas pole, ei saa piirata autori sõnavabadust ning sõnavabadus ja vastutus langevad avaldajale, kellel nimi ja äriregistri kood. Kas anonüümselt kirjutavad kodanikud tõesti pelgavad, et Eestis pole sõnavabadust ning oma nime all ausalt ütlemise eest võib vangi sattuda?

Kui keegi tundmatu tuleb ja kirjutab minu välisuksele «Mina hääletan järgmistel valimistel kurgi poolt», ei ole see, et ma kirja sealt eemaldan, sõnavabaduse rikkumine. Uks kuulub mulle ja ma talitan oma omandiga parimat äranägemist mööda. Kui tahan, võin kirja alles jätta ja oodata, et järgmine mööduja sodib sinna vastuseks, et tema eelistused kalduvad kartuli poole.

Kommentaariumiga veebilehed soovivad üldiselt oma veebiseintel kõikvõimalike arvamuste paljusust, mistap nad kustutavad ainult äärmisel juhul – kui kirjutaja läheb sündsusetuks, solvab kedagi isiklikult või siis kisub juhtum juba ebaseaduslikuks ning sõimu või laimu ülesjätmine võib tuua probleeme.

Samas usun, et kui inimene juba näeb vaeva ja kulutab oma aega mingi mõtte avalikku ruumi läkitamisele, oleks talle endale kasulik seda teha nimeliselt.
Esiteks annab täisnimi sõnadele suurema kaalu. Kui vastakuti argumenteerivad reaalne Jaan Puu, kellel Google näitab olevat hariduse ja elukogemuse, ning anonüümne Topski2, kes võib olla nii ullike, kasvuraskustes teismeline, kindla sihiga parteisõdur kui ka võõrriigi pahalaste palgal, siis kummal on rohkem autoriteeti? Teiseks, vaadates kommentaariumide kasutamise aktiivsust, võib aruka jutuga täisnime alt kirjutaja tasapisi tõusta arvamusliidriks, kelle seisukohtadest peetakse lugu ka väljaspool virtuaalilma. Ning kolmandaks, oma nime all kirjutamine aitab meil vältida halvimat – seda, et anonüümsust nautides kaotame inimväärikuse ja elementaarse austuse teiste vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles