Lukus konteiner teeb meele mõruks

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aastaid Aleksandri 14 hoovi avalikke pakendi- ja vanapaberikonteinerit kasutanud inimesed leidsid hiljuti eest lukku pandud prügikastid. Selgus, et pakendite kogumispunkti seal enam polegi, lukustatud konteinerid on hoopis sealse asutuse omad.
Aastaid Aleksandri 14 hoovi avalikke pakendi- ja vanapaberikonteinerit kasutanud inimesed leidsid hiljuti eest lukku pandud prügikastid. Selgus, et pakendite kogumispunkti seal enam polegi, lukustatud konteinerid on hoopis sealse asutuse omad. Foto: Margus Ansu

Kuigi Aleksandri tänaval sõitsid pakendi- ja vana­paberikonteinerid ühest kohast teise ning jäid üha väiksemaks, kasutasid sealsed elanikud neid agaralt. Hiljuti selgus, et harjumus­pärasesse kohta pole neil aga enam asja.

«Üllatav, aga nii see on,» imestas Aleksandri tänavas elav Aili-Mai Maurus. «Keskkonnaameti maja taga olevatesse konteineritesse ei tohigi tartlased pakendeid ja vanapaberit panna.»

Pakendite sortimine taaskasutamiseks algas 2008. aasta alguses ning siis tehti avalik pakendite ja vanapaberi kogumiskoht ka keskkonnaameti Jõgeva-Tartu piirkonna kasutuses oleva Aleksandri 14 hoone juurde. Seal lähedal seitsme korteriga majas elav Aili-Mai Maurus ja tema naabrid kasutasid avalikke konteinereid meelsasti.

Pole head halvata

Paar nädalat tagasi leidis Aili-Mai Maurus Aleksandri 14 hoovist eest aga lukus konteinerid.

«Siis tehti ülemisel korrusel aken lahti ja mulle öeldi, et proua, sinna ei tohi panna, need on asutuse konteinerid,» rääkis ta. «Eks tuleb edaspidi kõik valimatult tavalisse prügikasti panna. Ma ei teagi, kus on lähim selline koht – Zep­pelini juures on ainult klaasikonteiner ja vanapaberit ei saa siinkandis vist kusagil ära panna.»

Aleksandri 14 taga ongi vaid keskkonnaameti Jõgeva-Tartu piirkonna konteinerid, linna pakendikogumispunkt kadus sealt juba ligi aasta tagasi.

«Meil olid konteinerid linna maal sissesõidutee juures, kuid tekkisid probleemid,» selgitas Tartu linnavalitsuse keskkonnateenistuse juhataja Ülle Mauer. «Seal on kitsas, elanikud nurisesid, et nad ei saa autosid parkida. Neid konteinereid pargiti pidevalt kinni, prügiauto ei pääsenud ligi.»

Keskkonnaameti Jõgeva-Tartu piirkonna juht Rainis Uiga lisas, et peale selle ajasid avalikud konteinerid pidevalt üle, nende ümbrus oli korratu.  

Probleemi püüti lahendada, konteinereid sõidutati ühest kohast teise, kuid kõigile sobivat tulemust ei saadud. Nii lasigi linna keskkonnateenistus viia pakendi- ja klaasikonteineri Aleksandri tänavalt ligi 400 meetrit eemale avaturu parklasse. Kõigile mõeldud vanapaberikonteinerit pole aga kusagil kesklinnas, kogu Tartus on neid vaid üheksas kohas.

Kaalumisel on taastamine

«Mul on hea meel, et keegi neist konteineritest puudust tunneb,» ütles Ülle Mauer. «Meil tuleb kogumiskohti juurde teha, üritame Aleksandri tänaval kogumispunkti taastada.» Tuleval aastal peaks Tartus praeguse 78 kogumispunkti asemel olema ligi 150 kogumiskohta.

«Pakendit tuleb meeletult ja on väga hea, et seda sorditakse ja taaskasutusse suunatakse,» märkis Rainis Uiga. «Kuid inimesed peavad ikka ise leidma koha, kus pakenditest lahti saada. Meie konteinerid ei ole üldkasutatavad, kuigi silti neil küljes pole. Kui elanikud on avalikest konteineritest huvitatud, siis oleme valmis linnaga asja arutama, et leida hoovis ka neile koht.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles