Aednik ei ole nii rikas, et osta odavat tööriista

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aiakäärid peavad hästi kätte sobima.
Aiakäärid peavad hästi kätte sobima. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi aiandusseltsi juht Hildi Jürine on fanaatiline aiapidaja, kelle Viiratsi valla Arumetsa talu mastaapne iluaed soojal ajal kui piltpostkaart imetlejate pilke püüab. Müttamist on tal aias palju ning pikkade aastakümnete jooksul on kogenud aiapidaja jõudnud veendumusele, et mõistlikum on alati soetada tuntud firma korralik tööriist.

«Ilma hea tööriistata ei tee aias midagi. Siin kehtib inglaste tõetera, et ma ei ole nii rikas, et odavat tööriista muretseda,» rääkis  Hildi Jürine ajakirjale 60+.

Jürine on märganud, et odav riist laguneb väga hõlpsalt, olles seega kokkuvõttes kulukam ost kui kallima, aga vastupidava töövahendi soetamine. «Kui mul mitu korda järjest odav tööriist käes kiirelt ära lagunes, kadus isu sellistega edasi jännata. Võite ette kujutada, kui mõruks muutus meel, kui sel põhjusel tööjärg katki jäi ja aeg kaotsi läks,» sõnab Jürine.

Aednik lisab, et üldiselt toimivad hästi ka nõukogude ajast pärinevad tööriistad. See-eest odavad Aasias toodetud töövahendid on rohkem nagu iluasjad, tõmbad rehaga paar korda ja ongi juba puru. Pruugib selline plastvarrega vahend päikese kätte jätta, kui see kiirelt hapraks muutub.

Seitse korda mõõda, korra lõika

Püsililli kasvatav Nõrga talu perenaine Krista Kukk kasutab oma aias põhiliselt Fiskarsi tooteid. Ehkki hinnalt kallid, saab ta nendele kindel olla, sest aastate möödudes need väsimuse märke ei ilmuta. «Igal juhul eelistan pigem kallimat ja äraproovitud aiatööriista,» kõneleb ta.

Et ühekordne rahakulu on üsna suur, tasub enne soetamist täpselt läbi mõelda, mida osta. Näiteks on valiku juures olulised ka inimese jõud ja pikkus. Mees ei pruugi naisele poest reha või labidat tuues just parimat valikut teha. «Igaüks peaks ise töövahendit käes hoides proovima, mis on talle mugav. Teiseks võivad eelistusi mõjutada inimeste erinevad töövõtted,» annab Kukk nõu.

Kuna ta on üsna väikest kasvu, siis väga rasket labidat või harki ta endale ei osta. Ka peab ta mõistlikuks soetada vars, mis oleks reguleeritava pikkusega. Tänapäeval on müügil ka varsi, mille otsa sobib mitu tööriista. Et need tööriistade varred on väga vastupidavad, muudab see toimetamise mugavaks.

Hildi Jürine on samuti väiksemapoolne naine. «Mulle sobivad kerged, otsekui teismelistele mõeldud tööriistad. Kui suur osa energiast läheb töövahendi ülestõstmisele, ei ole minust pikalt rühmajat,» selgitab ta. See-eest tema kaasa Valdur Jürine eelistab alati tugevamaid ja raskemaid tööriistu.

Mugav on mõnus

Krista Kukk rõhutab mugavuse tähtsust. «Kui aiakäärid on peos ebamugavad, lähevad käed kergesti villi,» märgib ta. Nii mõnelgi tuntud kaubamärgil, näiteks ­Fiskarsil, on väljatöötatud korkkäepidemetega oksakääride kollektsioon, mis ei põruta käsi ning püsivad peos ka soojad. Väga mugavad on ka pikendatavad, nii­nimetatud teleskoopoksalõikurid, millega on hea eemaldada kõrgemal asuvaid vesivõsusid ja oksi.

Kui istutada on hõlpsam kergema labidaga, siis põõsaid on välja kaevata tõhusam toekamaga, millel on purunematu ja vajaduse korral kangina toimiv metallvars.

Hildi Jürise sõnul on tema suures aias oluline, et töövahend muru sisse ära ei kaoks. «Ma ei osta kunagi rohelise varre või käepidemega tööriista, muru sees oleks see kohe kadunud. Seega eelistan kollaseid, mis on märksa silmatorkavamad,» selgitab ta.

Selleks, et tööriist oleks tõhus ja kestaks kaua, on Jürise meelest oluline ka õige hooldus. «Minul hoiab tööriistad teravad ja puhtad abikaasa Valdur. Ükski töövahend ei lähe kuurist teritamata välja, olgu siis kirves või muruniiduk,» märgib ta.

Viljandi Bauhofi aiaosakonna müüja Marika Mikk on märganud, et aastatega on enamik ostjaid targemaks saanud, eelistades kallimaid ning tuntud firmade Fiskars ja Gardena tooteid. «Need on vastupidavad ja probleeme on vähem. Odavama tööriista soetamine on rohkem loterii. See võib vastu pidada, aga vahel laguneb juba mõne päevaga,» sõnab Mikk. «Paljud inimesed tulevad otsejoones Fiskarsit või Gardenat küsima, öeldes, et ärge muud pakkuge!» «Minul endal on kodus Gardena oksakäärid viis aastat vastu pidanud ja julgen neid igati kiita,» lisab müüja. Tema jutu järgi on kõigile toodetele kaheaastane garantii. Tõsi, lagunenud aiatööriist vahetatakse uue vastu juhul, kui kahe nädala jooksul tehtav ekspertiis kinnitab õiget kasutust. «Kui aga mõni rammumees on meeletult jõudu kasutanud, oksakääridega liiga jämedat oksa lõiganud või aiatööriista valesti murdnud, siis me seda välja ei vaheta. Kõik selgub ekspertiisi käigus,» selgitab ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles