Mütse kogunes terve kuhi

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljudel mütsidel olid küljes kaardid südamlike soovidega. Heategevusliku kudumisteo üks organiseerijaid Margit Kulbin näitab igati päevakohast motiividest heegeldatud jalgpalliteemalist mütsi.
Paljudel mütsidel olid küljes kaardid südamlike soovidega. Heategevusliku kudumisteo üks organiseerijaid Margit Kulbin näitab igati päevakohast motiividest heegeldatud jalgpalliteemalist mütsi. Foto: Sille Annuk

Kui lõngapoe ja -stuudio omanik Margit Kulbin heategevuslikule kudumistööle joont alla tõmbama hakkas, selgus, et mütse on 180, lisaks nukurõivad ja kaisuloomad.


Umbes kuus nädalat tagasi otsustasid Margit Kulbin ja Tartumaal elav soomlanna Marja Korpimäki – tema selle mütsiidee Soomest Eestisse tõigi – välja kuulutada ettevõtmise «Kududes teed head».

Eesmärk oli kutsuda inimesi tegema mütse vähihaigetele inimestele, kes ajal, kui neil raske ravi tõttu juukseid ei ole, vajavad kaitset nii külma, tuule, päikese kui uudishimulike pilkude eest.

Margit Kulbin korraldas Lianni stuudios koguni kursused, kus pakuti vaadata näidiseid ning õpetati vahet tegema heal ja väga heal lõngal. Müts, mis tuleb panna otse paljale peanahale, peab olema eriti nahasõbralik.  
Tartumaal elav Aili Palm tõi kohale näiteks 19 mütsi, mille olid teinud seitse tema sõpruskonda kuuluvat naist Tartu-, Põlva- ja Viljandimaalt.

Aili Palm ütles, et tema ei ole kuduja, vaid hoopis keraamik, aga heast ideest kuuldes õppis ta mütsitegemise ära ning heegeldas tumedates toonides lihtsa peakatte, mis võiks sobida vanemale mehele.

Margit Kulbin kirjeldas üht kahe lapse ema, kes tuli ja soovis ära kinkida kaks barbit, mõlemal kaasas rikkalik kootud esemetest garderoob. Pere soovis, et need nukud koos kleidikeste ja mantlitega rõõmustaksid mõnd lapspatsienti.

Kulbin lisas, et üks kootud heatujuloom tuli koguni Islandil elavalt eestlaselt, kes saatis looma Eestisse oma sugulaste abiga.

Ka üks Alatskivi hooldekodus elav voodihaige proua ei pidanud paljuks vähihaigele inimesele omatehtud mütsiga tuge pakkuda.

Lõuna-Eesti Vähiühingu juhataja Kaiu Suija oli erakordselt rõõmus, et inimestes on jätkunud suurt südant mõelda nende peale, kel elus parasjagu raske aeg.

«Asi ei ole ju ainult mütsis, vaid ka heades soovides, mis neisse on kootud,» ütles Suija ning kutsus mütsivajajaid Tiigi seltsimajja endale sobivat peakatet valima.

Head mütsid
• Alates homsest on vähiga võitlevad inimesed oodatud igal tööpäeval kell 10–14 endale mütse valima Tiigi seltsimajja (Tartu, Tiigi 11), kus asub Lõuna-Eesti Vähiühing. Lisainfo telefonilt 734 1092.
• Lastemütsid ja mänguasjad toimetatakse TÜK Lastefondi kaudu lastehaiglasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles