Uuring: süstivate narkomaanide seas levib C-hepatiit

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti narkomaanid vananevad.
Eesti narkomaanid vananevad. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Kohtla-Järve süstivate narkomaanide seas läbi viidud uuring näitab, et sõltlaste keskmine vanus on tõusnud ja noori pole nii palju peale tulnud kui varem.

Võrreldes varasemate uuringutega, on muutunud ained, mida süstitakse. Kui 2005. aastal oli Kohtla-Järvel peamine süstitav aine moonivedelik, siis 2012. aastal oli selle osakaal peaaegu nullilähedane ning kõige sagedamini kasutatavaks opiaadiks oli saanud fentanüül, mida oli viimasel neljal nädalal süstinud 64 protsenti uuritavatest, kirjutab Põhjarannik.


Fentanüüli tarvitamisega kaasneb suur üledoseerimise risk – üle poole uuritavatest on seetõttu vähemalt korra elus kogenud teadvuse kaotust. Eri aastatel tehtud uuringute tulemusi võrreldes tuleb veel välja süstivate narkomaanide keskmise vanuse tõus: 2005. aastal oli osalejate keskmine vanus 24 aastat, viimases uuringus 30 aastat.

Üle poole süstivatest narkomaanidest elu jooksul süstinud kellegi teise kasutatud süstlaga, mis on põhjustanud HIVi ja C-hepatiidi suure levimuse: C-hepatiit on kolmveerandil ja HIV 62 protsendil süstivatest narkomaanidest. Ligi kolmveerand HIV-positiivsetest uuritavatest olid nakatumisest teadlikud olnud juba viis või enam aastat, mis viitab epideemia vananemisele.

Uuringu koostaja, tervise arengu instituudi nakkushaiguste ja uimastiseire keskuse teadur Sigrid Vorobjov ütles, et 600 Kohtla-Järve süstivat narkomaani uuriti 2012. aasta kevadel, ent kokkuvõte valmis alles äsja.

Pikemalt loe Põhjarannikust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles