Rõivas ja Katainen: EL peab olema ühtne sanktsioonides Venemaa vastu

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas ja Jyrki Katainen täna Soomes toimunud kohtumisel.
Taavi Rõivas ja Jyrki Katainen täna Soomes toimunud kohtumisel. Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Peaminister Taavi Rõivas ja Soome valitsusjuht Jyrki Katainen ütlesid täna Helsingis ühisel pressikonverentsil, et Euroopa Liit peab olema Venemaa vastastes sanktsioonides ühtne.

Katainen ütles, et juhul kui Venemaa jätkab olukorra destabiliseerimist Ida-Ukrainas, peab Euroopa Liit rakendama järk-järgult ja sihipäraselt uusi sanktsioone.

Ka Taavi Rõivas märkis, et kui Venemaa president Vladimir Putin ei lõpeta Ida-Ukrainas olukorra pingestamist, peavad tulema Euroopa Liidu poolt uued sanktsioonid.

Rõivas tõdes, et Venemaa vastu majandussanktsioonide kehtestamine avaldab kindlasti mõju ka Euroopa Liidu, sealhulgas ka Eesti majandusele. Ta lisas, et turvalisuse tagamine ja Venemaa ohjeldamine on teema, mille puhul ei saa mõelda asja hinnale.

Rõivas rõhutas, et mingil juhul ei saa nimetada Ida-Ukrainas toimuvat kohalike venelaste spontaanseteks väljaastumisteks ning kahtlemata on tegemist Venemaa poolse mõjutustegevusega.

Rõivas märkis, et Eesti tunneb ennast praegu NATO liikmena oluliselt turvalisemalt, kui mõni allianssi mittekuuluv Venemaa piiri äärne riik. «On hea teada, et sul on sõbrad. Eesti on toetus NATOsse kuulumisele kõrge,» lausus Rõivas. Ta märkis, et NATO kohalolu Balti riikides kindlasti suureneb lähiajal.

Eesti valitsusjuht ütles ajakirjaniku küsimusele vastates, et kuigi eestlaste ja venelaste seas on toetus NATOsse kuulumisele veidi erinev, kuid erinevus ei ole nii suur, et Eesti olukorra puhul saaks tõmmata paralleele Ukrainas toimuvaga.

Soome võimaliku NATOga liitumise kohta ütles Rõivas, et see on Soome poliitikute otsustada. Ta lisas, et kui Soome peaks sellise tee valima, siis Eesti kindlasti toetab oma põhjanaabreid.

Jyrki Katainen ütles eelmisel nädalal, et tema hinnangul peaks Soome kuuluma NATOsse, kuid ta lisas, et ta on selle seisukohaga praegu Soome poliitikute seas vähemuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles