Bulgaaria võimud pidasid Krossi paariks tunniks kinni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross
Eerik-Niiles Kross Foto: Andres Haabu / Postimees

Bulgaaria võimud pidasid teisipäeva ennelõunal kinni Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) aseesimehe Eerik-Niiles Krossi, kes aga pääses pärast välisminister Urmas Paeti sekkumist peagi taas vabaks.

Paeti sõnul laekus talle õhtul teave, et Kross on Sofia lennujaamas kinni peetud. «Selgus, et Sofia lennujaama ametnikel oli vananenud info selle kohta, nagu sooviksid Vene ametivõimud Krossi kinnipidamist, samas kui tegelikult alates veebruarist Kross enam tagaotsitav ei ole,» selgitas Paet BNSile toimunut.

Ministri sõnul on välisministeeriumil alati kohustus sekkuda, kui mõni Eesti kodanik on võõrsil hätta jäänud ja nii oli ka seekord. «Eesti pool võttis ühendust nii välisministeeriumi kui ka siseministeeriumi tasandil,» ütles Paet ja kinnitas, et ta vestles teisipäeva õhtul Krossiga juhtunust ka oma Bulgaaria kolleegiga.

Paeti sõnul oli tegemist tehnilist laadi eksitusega ning Kross lasti peagi taas vabaks. BNSi andmetel peeti Krossi kinni paar tundi.

Endise luurekoordinaatori Eerik-Niiles Krossi tagaotsimiskuulutus kadus Interpoli tagaotsitavate internetilehelt veebruari keskel.

Piraatluse korraldamises kahtlustatud Krossi tagaotsimiskuulutus rippus Interpoli tagaotsitavate lehel ligi neli kuud. Selle eemaldamise võimalusi hakkas Eesti ametkondade palvel arutama erinevate riikide esindajatest koosnev komisjon CCF (Commission for the Control of   Interpol`s Files) 30. jaanuaril.

Krossi tagaotsimiskuulutus ilmus Interpoli internetilehele möödunud aasta 18. oktoobril vahetult enne kohalike volikogude valimisi.

Krossilt ei õnnestunud BNSil teisipäeva õhtul ja kolmapäeva hommikul kommentaari saada.

Kolmapäeva lõuna ajal oli Krossi mobiiltelefon välja lülitatud. Mobiilsideoperaatori automaatvastus teatas saksa ja inglise keeles, et mobiiltelefon on välja lülitatud või ei asu võrgu teeninduspiirkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles