Ministeerium: maksuamet võib pidevalt autosid ostvat ja müüvat isikut käsitleda ettevõtjana

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autoturg Raadi lennuväljal.
Autoturg Raadi lennuväljal. Foto: Margus Ansu

Kui füüsiline isik ostab-müüb aastas palju autosid, siis on maksu- ja tolliameti võimalus käsitleda seda inimest kui ettevõtjat ja vastavalt ka maksustada, kommenteeris rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna juhataja Lemmi Oro E24-le automüüjate väidet, et uus käibemaksumuudatus toob kaasa teistsuguse maksudest hoidumise skeemi.

Kasutatud sõidukite importija Mobile.ee juht Silver Havamaa  väitis eilses arvamusartiklis, et valitsuse planeeritav autosid puudutav käibemaksumuudatus soodustab maksupettusi.

Kuna ettevõtja saab käibemaksu soetatavalt sõidukilt tagasi ainult osaliselt ning erisoodustust sõiduki kasutamise eest tuleb ikka edasi tasuda, siis on Havamaa sõnul majanduslikult mõistlikum soetada sõiduk juba enda kui eraisiku nimele. See aga viib tema hinnangul selleni, et turul hakkavad olema eelistatud seisus eelnevalt näiteks Lätis käibemaksust vabaks pestud autod.

«Kahjuks puudub viimase vastu võitlemiseks regulatsioon ja praegune seadusandlus põhimõtteliselt ei võimalda isikuid karistada ega neilt makse välja nõuda,» väitis Havamaa.

Rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna juhataja aga sellist ohtu ei näinud.

«Erasõitudeks kasutatava auto registreerimine eraisiku nimele on iseenesest positiivne. Erisoodustuse maksustamise eesmärk ongi ju see, et inimese isiklik auto oleks tema enda, mitte äriühingu omandis. See, kas keegi ostab oma tarbeks auto Lätist, Poolast või Saksast, on inimese enda otsustada. Ka ELi käibemaksu reeglid on selleks olemas,» kommenteeris Oro.

«Füüsilisel isikul tekib teisest liikmesriigist uue transpordivahendi ostmisel samuti käibemaksukohustus. Uus on sõiduauto siis, kui see on sõitnud alla 6000 kilomeetri või on kuni 6 kuud vana. ARKis sõidukit ei registreerita enne, kui käibemaks on tasutud, seega on kontroll olemas ja füüsilisel isikul ei ole võimalust käibemaksu mitte maksta uue sõiduauto teisest liikmesriigist ostmisel. Kasutatud auto ostmisel teisest liikmesriigist füüsilisel isikul maksukohustust Eestis ei teki, aga teise liikmesriigi käibemaks on hinnas sees,» selgitas ta.

Juhul, kui inimene ostab-müüb aastas palju autosid on rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna juhataja sõnul maksu- ja tolliametil võimalus käsitleda seda inimest kui ettevõtjat ja vastavalt ka maksustada.

«Maksu- ja tolliamet on juba asunud tähelepanu pöörama, et sellistel juhtumitel oleks ka maksud tasutud,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles