Mikser: liitlased suurendavad sõjalist kohalolekut meie piirkonnas nii õhus, maal kui ka merel

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser.
Sven Mikser. Foto: Kaitseministeerium

Põhja-Atlandi Nõukogu võttis täna vastu täiendavate heidutusmeetmete paketi, mis suurendab otsustavalt alliansi kohalolekut Balti riikides.

«See tähendab, et liitlased suurendavad sõjalist kohalolekut meie piirkonnas nii õhus, maal kui ka merel. Nõukogu kiitis heaks kõik NATO sõjalise komitee ettepanekud ja otsustas, et neid samme hakatakse ellu viima kohe,» kommenteeris Postimehele kaitseminister Sven Mikser.

Ta ütles, et juba lähinädalatel tulevad meie piirkonda lisahävitajad, mis hakkavad tegema senisest oluliselt rohkem valvelende Balti õhuruumis. «Lisaks sellele saadavad liitlased Läänemerele oma sõjalaevad, mis on oluline heidutus,» lisas ta.

Väljaõppe ja valmiduse parandamiseks siirdakse NATO liitlaste planeerijaid NATO idapoolsetesse piiririikidesse.

«Samuti lepiti kokku, et NATO vaatab üle Balti riikide kaitseplaanid, võttes aluseks muutunud julgeolekuolukorra Euroopas. Konkreetsemad otsused teeb nüüd NATO Euroopa vägede ülemjuhataja, kes asub heidutusmeetmete paketti ellu viima,» lisas Mikser, kelle sõnul saab osa meetmeid  koheselt rakendada, nagu näiteks hävitajad Ämaris, teiste jaoks läheb veidi rohkem aega. «Siiski räägime siin nädalatest, mitte kuudest.»

Kaitseministeeriumi kantsler Mikk Marran on  öelnud, et lisaks õhuturbeoperatsiooni laiendamisele võiks NATO kohalolekut ja heidutust tugevdada liitlaste maaväeüksuste alaline kohalolek.

«Me jätkame läbirääkimisi liitlastega kohaloleku suurendamiseks Läänemere piirkonnas ja lähiaeg võib siin tuua uusi uudiseid,» kinnitas Mikser.

Tänane Põhja-Atlandi Nõukogu otsus kohe täiendavaid meetmeid rakendada näitab tema sõnul, et liitlased on üksmeelselt pühendunud meie kaitsele ja suhtuvad olukorda täie tõsidusega.

«Samas tuleb lisaks koheselt rakendatavatele meetmetele teha Ukrainas toimuvast ka pikemaid järeldusi ja langetada põhimõttelisi otsuseid kollektiivkaitse tugevdamiseks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles