IRL tegi ettepaneku luua probleemkomisjon Kremli telepropaganda tõkestamiseks

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõdurid vaatavad president Vladimir Putinit televiisoris rääkimas.
Vene sõdurid vaatavad president Vladimir Putinit televiisoris rääkimas. Foto: SCANPIX

Opositsioonilise Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) riigikogu fraktsioon andis täna menetlusse eelnõu, et moodustada riigikogus probleemkomisjon, mis analüüsiks Vene Föderatsiooni telekanalite propagandategevust ja selle mõju Eesti elanikele.

IRLi fraktsiooni esimehe Urmas Reinsalu sõnul pole komisjoni eesmärk midagi automaatselt keelustama hakata, vaid anda laiem hinnang olukorrale.

«Komisjon analüüsiks laiemalt Eesti venekeelse telepubliku teavituse olukorda ning pakuks välja lahendusi, sealhulgas ERRi venekeelse programmi laiendamise ning Euroopa Liidu venekeelse telekanali asutamise kohta,» põhjendas Reinsalu.

«Vene propaganda on Ukraina sündmuste taustal muutunud üha agressiivsemaks,» ütles Reinsalu, kelle sõnul on teistes Balti riikides juba kehtestatud tähtajalisi piiranguid õigusvastasele telepropagandale.

Lätlased keelustasid näiteks sõjapropaganda ja rahvustevahelise vaenu levitamise tõttu Rossija-RTR kolmeks kuuks. Vilniuse ringkonna halduskohus peatas sügisel PBK saadete näitamise kolmeks kuuks.

«Tegemist on julgeolekuküsimusega ja seda küsimust tuleb laiemalt analüüsida ka Eestis,» ütles Reinsalu.

Reinsalu sõnul on mõistlik, et komisjon teeks selles küsimuses koostööd ka Läti ja Leedu rahvaesindustega.

Ettepaneku kiitis heaks ka IRLi nimekirjas Euroopa Parlamenti kandideeriv Anvar Samost: «Kiireid, lühiajalisi ja ühe riigi ulatuses töötavaid lahendusi paraku olemas ei ole. Seetõttu on väga tervitatav, et täna loodud probleemkomisjon toob Putini režiimi inforuumi mõjuga tegelemise Eestis parlamendi tasandile.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles