Haapsalu kavandab puhta gümnaasiumi loomist

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht / Montaaž

Täna allkirjastasid haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas ning Haapsalu linnapea Urmas Sukles ühiste kavatsuste protokolli, mille eesmärgiks on koolivõrgu ühine kujundamine Haapsalus.

«Haapsalu käitub oma koolivõrku kujundades heaperemeheliku maakonnakeskusena, kellele on oluline koolivõrgu säilimine ka ülejäänud maakonnas,» ütles haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas ministeeriumi pressiesindaja vahendusel.

«Tõepoolest tähendab praeguse kahe täistsüklikooli asemel ühe puhta gümnaasiumi ja ühe põhikooli loomine, et maalapsed saavad rahulikult kodulähedases koolis põhikooli lõpetada ja neid ei meelitata juba varem Haapsallu omavahel konkureerivatesse koolidesse,» lisas Lukas.

Minister toonitas, et riik alustab koostööd üksnes sellise omavalitsusega, kelle volikogu on vastava ettepaneku teinud. «Otsuse põhikooli ja gümnaasiumi lahutamiseks peab kohalik rahvas nii Tartus kui Haapsalus ise läbi arutama ja otsustama. Riik sellesse otsustusprotsessi ei sekku.»

Haapsalu linn soovib praegu linnas töötavate üldhariduskoolide gümnaasiumiosade baasil asutada ainult gümnaasiumiklassidega üldhariduskooli ehk puhta gümnaasiumi ning selleks vajaminevad muudatused koolivõrgus pidas linnavolikogu vajalikuks läbi rääkida haridus- ja teadusministeeriumiga.

Rajatav gümnaasium, kus on vähemalt neli õppesuunda, peaks tööd alustama 2012. aasta sügisel kas munitsipaal- või riigikoolina. Selle saavutamiseks koostavad ministeeriumi ja Haapsalu linna delegatsioonid läbirääkimiste käigus tegevuskava, mis esitatakse Haapsalu linnavolikogule.

Haapsalu on kolmas omavalitsus, millega haridus- ja teadusministeerium sõlmib ühiste kavatsuste protokolli koolivõrgu korrastamiseks, esimesena allkirjastati sellesisuline dokument Viljandi linnaga ning eile jõuti sama tähiseni Sillamäe linnaga. Veel selle nädala jooksul jõutakse ühiste kavatsuste protokolli allkirjastamiseni Võru linnaga.

Lisaks eelnimetatutele on haridus- ja teadusministeeriumi poole pöördunud mitmed omavalitsused, mis soovivad korrastada oma koolivõrku. Ettepanekuid on peamiselt kolme laadi. Kaks valdavat on puhta gümnaasiumi asutamine kas munitsipaalkoolina või riigikoolina. Kolmandat varianti, milleks on gümnaasiumi ja kutseõppeasutuse liitmine, arutavad Antsla ja Väike-Maarja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles