Käisime külas naaberriigis Rootsis

, klassiõpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raeküla kooli lapsed käisid Rootsis.
Raeküla kooli lapsed käisid Rootsis. Foto: Erakogu

Kevad on ikka olnud kooliõpilastele parim aeg arendavateks õppereisideks. Mida suuremaks saavad õpilased, seda enam tekib soov maailma avastada, ja kui Eestimaal enaimk kohti uuritud, tuleb minna külla naabritele.

Möödunud neljapäeval startisid Raeküla kool 4. ja 5.b klassi lapsed pärast koolitunde Tallinna sadama poole. Kaasa olid kutsutud Koidula kooli pisut suuremad õppuridki. Algas teekond meretaguste naabrite rootslaste juurde. Lapsed olid seda reisi väga oodanud ja uurinud naabrite seotust Eesti alade ajaloolise saatusega. Nad olid teada saanud põnevaid fakte Rootsimaa ajaloost. Nüüd mindi oma teadmistele kinnitust saama. Omajagu põnevust lisasid pikk merereis ja imelised loodusvaated teekonnal.

Stockholmis ootas meid Pärnust pärit giid. Ta oli üllatunud, et endise kodulinna nii noore lapsed naaberriiki uurima tulid. Giid juhatas meid kolmetunnise ekskursiooni käigus läbi Rootsi ajaloo ja tänapäeva. Enam avaldasid lastele muljet kaunistusterohked kirikud, õitesse uppuvad Jaapani kirsid parkides, Eesti kool, võõrriikide saatkondade esindused ja vahtkonnavahetus kuningapalee juures ning enneolematult kitsuke linnatänav, kus liikuda tuli hanereas. Hämmastas teadmine, et tihe ajalooline seotus naabritega on meie keeltki rikastanud. Sõnad, mida oleme harjunud pidama omaks, on laenatud hoopis rootslastelt.

Reisi nael ootas aga veel ees. Vaasa muuseumis kohtusime tontlikult müstilise hiiglase, kuningliku sõjalaeva Vaasaga, mis meenutas meile asjade igavikulisust. Kui reisi alguses tundus põnev meie laineratsu Baltic Queen, siis uus  avastus oli lastele otsekui Lendav Hollandlane filmist „Kariibi mere piraadid“. Kurva saatusega iludus vallutas laste meeled nii, et uurimist ja avastamist jätkus kauemaks.

Seiklusrõõmu peab reisides ikka ka olema. Tagasitee laevani tuli meil leida ise ja nüüd lisandus ajalootunnile orienteerumine. Siinkohal tuli appi tubli lapsevanem Kardo, kelle juhtimisel meie uurimisekspeditsioon võidukalt sadamasse saabus. Varsti võis alata etiketitund õhtusöögilauas ja ühes sellega 500 kilomeetri pikkune teekond Pärnu poole.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles