Päikesepuhkus päädis kooleraga

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuneesia meelitab paljusid turiste.
Tuneesia meelitab paljusid turiste. Foto: SCANPIX

Briti turistid kaebasid reisibüroo kohtusse, kuna said Tuneesia puhkusereisi ajal koolera.

Tim Warner ja ta kaaslane maksid 12-päevase puhkusereisi eest «kõik hinna sees» hotellis Sol Azur Beach 1488 naela (1809 eurot), kirjutab newscom.au. Nüüd väidab mees, et sai sealt eluohtlikku haiguse. 47-aastane arhitekt  arvas esmalt, et tegu on tavalise toidumürgitusega ning sai tegeliku diagnoosi alles koju jõudes. «Esimene asi, mida me hotellis märkasime oli kanalisatsiooni hais, see oli uskumatu,» rääkis reisija.

Mees kinnitab, et lisaks neile kahele kannatasid sama tõve küüsis ka teised reisikaaslased, kes nüüd samuti esitasid hagi reisibüroo Thomas Cooki vastu. Reisibüroo teatas, et suhtleb reisijatega advokaatide vahendusel.


Mis on koolera?
Koolera on tugevat kõhulahtisust põhjustav nakkushaigus, mida tekitab bakter Vibrio cholerae. Koolera levib vee ja toidu kaudu ning kokkupuutel nakatunud väljaheidetega. Kooleratekitajad toodavad tugeva toimega mürkainet ehk toksiini, mis põhjustab väga rasket kõhulahtisust.

Inimene kaotab organismist väga palju vett, mis õigeaegse ravi puudumisel võib viia eluohtliku seisundini. Nakatutakse joogivee või toiduks ette nähtud mereandide (austrite, kalade) kaudu. Haiguse peiteperiood (ehk aeg, mil bakter on juba organismis, kuid haigus veel ei avaldu) on 24 kuni 48 tundi.

Esmaseks sümptoomiks võib olla lühiajaline oksendamine, järgneb tugev vesine kõhulahtisus, mille puhul võib inimese veekaotus olla väga suur. Väljaheide on valkjas, hägune, meenutab riisikeeduvett. Kui vedelikku ei asendata, järgneb šokk ja surm. Häiritud on naatriumi ja kaaliumi tasakaal veres ning sellest tulenevalt tekivad lihaskrambid. Viie- kuni kaheksaprotsendilise veekaotuse puhul langeb vererõhk, südame rütm kiireneb, tekib nõrkus, nahk kortsub.
Kui kaalukaotus on üle 10 protsendi, tekivad teadvushäired, pulss on väga nõrk või puudub üldse, tekib kooma.


Allikas: Inimene.ee
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles