Täna Postimehes: Narva jalgpallurite kriminaalset tegevust suunati Moskvast

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment kriminaaltoimikust: fototabeli alguses troonivad kihlveopettuste kahe võtmefiguuri Valeri Mihhailovi ja Sergei Ussoltsevi näod.
Fragment kriminaaltoimikust: fototabeli alguses troonivad kihlveopettuste kahe võtmefiguuri Valeri Mihhailovi ja Sergei Ussoltsevi näod. Foto: Risto Berendson

Jalgpalli meistriliiga kihlveopettuste võtmefiguuri, väravavaht Sergei Ussoltsevi teisipäeval avalikuks saanud kriminaaltoimikust selgub, kuivõrd igapäevased olid Narvast organiseeritud jalgpallipettused juba aastaid.

Kas Tallinna Levadia mängijatega saaks kokkuleppemängude teemat arutada, küsis Ida-Viru kuritegelik autoriteet Valeri Mihhailov.

Muidugi annab nendega rääkida, lubas teisel pool telefonitoru olnud Narva Transi staažikas eksväravavaht Sergei Ussoltsev.

See on vaid üks kild 2011. aasta sügisel ja 2012. aasta kevadel kriminaalpolitsei salvestatud kümnetest telefonikõnedest. Ussoltsev ja Mihhailov, tuntud rohkem hüüdnimega Golova, arutasid neis kihlveopettuste asjaolusid, sest arvasid, et uurijad ei tea neid numbreid kasutavat.

Paraku nad eksisid. Saadud info hulk küündis kümnetesse lehekülgedesse. Ja ehkki meeste omavahelistest juttudest kõlanud fraasid ei tõesta kohtus üksi midagi, saab neist ometi ettekujutusei, kuivõrd ulatuslik võis siinsel jalgpallimurul toimunud valemängude osakaal veel paar aastat tagasi olla.

Selle tõestuseks olgu Ussoltsevi lihtsad väited.

Esiteks olevat ta Moskvas kokkuleppemänge tellinud Sergei Grineviga teinud koostööd juba kuus pikka aastat.

Teiseks oli ta varem teinud koostööd kellegi Sanjaga ja siis polnud partneritel kunagi omavahelisi probleeme. Selliseid, nagu tal hiljem Grineviga koostöös tekkisid.

Kolmandaks – kokkuleppemängude ümber sebijaid tiirles Eestis mitmeid. Omavahel konkureeriti erinevate meeskondade üle ja värbamised toimusid Narva või Sillamäe klubides tavaliselt seitsme-kaheksa mängija kaupa.

Kui keegi üritas Ussoltsevi töömaale trügida, siis pälvisid nad hukkamõistu, sest neil olevat ju teised, nende endi kontrolli all olevad meeskonnad. Millised ja kas need meeskonnad tegutsesid samuti Eestis, jäi paraku selgusetuks.

Kuidas täpsemalt kokkuleppemänge organiseeriti, loe kolmapäeval Postimehest või Postimees Plussist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles