Pildid: kaksikud sündisid UNICEFi autos keset põgenemist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keenia vabakutseline fotograaf sattus olema kohal ning jäädvustas kuidas Kesk-Aafrika Vabariigis sündisid kaksikud UNICEFi autos keset põgenemist.

Uudisteagentuuri Reuters heaks töötav Siegfried Modola oli Kesk-Aafrika Vabariigis jäädvustamas vägivalla eest põgenejaid kui kaks väikest inimest otsustasid maailma tulla.

Lapsed tõi keset metsa pargitud päästetöötajate autos ilmale põgenikust mosleminaine. Juhtum leidis aset Kaboni ja Sidoni vahel Tšaadi piiri lähedal.

Kuna naise rasedus oli jõudnud üheksanda kuuni siis võtsid UNICEFi töötajad ta enda autosse.

Sünnitaja oli üks neist tuhandetest põgenikest, kes olid sunnitud maha jätma oma kodu ja vara.

Põgenikke saatis Aafrika Liidu ja ÜRO rahutagamisoperatsioon MISCA. UNICEFi meditsiinitöötajate sõnul on sündinud lapsed terved ja emaga kõik korras.

UNICEF hoiatas varem, et Kesk-Aafrika Vabariigi umbes 28 000 last ohustab alatoitumus ja isegi nälg. Pered sõltuvad põgenikena välisest abist. Asjatundjate sõnul muutub olukord eriti kriitiliseks mais kui algab vihmaperiood, sest sellega kaasnevad ka haigused nagu kõhulahtisus ja malaaria.

Kesk-Aafrika Vabariigis on laste suremus suur, iga kuues laps ei ela viienda sünnipäevani.

Kesk-Aafrika Vabariigis on relvakonflikt kestnud rohkem kui aasta ja on muutunud aina verisemaks.

ÜRO kardab, et olukord seal võib muutuda selliseks nagu oli 1994. aastal Rwandas, kus toimus massimõrva ja etniline puhastus.

Kesk-Aafrika Vabariigi konfliktis on osapoolteks moslemid ja kristlased, kes korraladavad veriseid kättemaksuaktsioone.

Umbes pooled selle riigi elanikest on põllupidajatest kristlased ning 15 protsenti nomaadidest moslemid, mistõttu konflikti mõjutab ka võitlus maa pärast.

2013. aasta detsembris teatas ÜRO, et relvakonfliktis on hukkunud 610 inimest. Veerand rahvastikust ehk ligi üks miljon on kodust põgenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles