Eestis ei ole piisavalt sõltuvusalaste teadmistega inimesi

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uimastisõltuvus(foto on lavastatud.
Uimastisõltuvus(foto on lavastatud. Foto: Postimees.ee

Täna kohtunud valitsuse uimastiennetuskomisjon tõdes, et Eestis on puudu sõltuvusalaste teadmistega inimesi ning tulevikus peaks kõrgkoolis hakkama mitmel erialal sõltuvusteemasid õpetama.

«Alkoholi- ja narkoprobleemide küüsis olevate inimestega tegelemine eeldab korralikke teadmisi sõltuvuse kujunemisest, sellest vabanemisest ja sellega kaasnevatest probleemidest,» rääkis uimastiennetuskomisjoni juht, siseminister Hanno Pevkur.

Näiteks puutuvad alkoholi- ja uimastisõltlastega igapäevaselt kokku arstid ja meditsiiniõed, psühholoogid ja psühhiaatrid, aga ka sotsiaaltöötajad ja sotsiaalpedagoogid. «Selles valguses tuleb nentida, et praegu on sõltuvuste käsitlemine näiteks tervishoiutöötajaid koolitavate kõrgkoolide baasõppekavades ebapiisav, mistõttu tuleks lähiaastatel seda mahtu suurendada,» ütles Pevkur.

Eestis oleks sõltlastele vaja pakkuda praegusest oluliselt rohkem nõustamist ja ravi, aga selleks puudub väljaõppinud personal. Sõltlasega kokku puutumisel peavad töötajad oskama inimeste sõltuvusi märgata, pakkuda neile esmast nõustamist ning olema teadlikud sekkumise võimalusest. Süvenenud probleemidega sõltlaste puhul on vaja juba sõltuvusprobleemidega tegelemise oskusi.

Kaks aastat tagasi loodud uimastiennetuse valitsuskomisjoni kuuluvad sise-, sotsiaal-, haridus- ja justiitsminister, valdkonna eksperdid ning vabakonna ja omavalitsuste esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles