Kartuli mahapanekuga võiks veel oodata

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartulid.
Kartulid. Foto: Caro/ Scanpix

Kuna ilmad läksid nüüd jälle jahedamaks, ei ole veel mõtet kartuli mahapanekuga kiirustada.

«Kevad tuli tänavu varem ja agaramad põllumehed panid varajase kartuli maha juba aprilli algul ja seda just Lõuna-Eestis. Eks see riskiga asi ole, aga põllumees on ju harjunud riskima,» rääkis Eesti Taimekasvatuse Instituudi vanemteadur Aide Tsahkna.

«Kunagi ei tea, mida see ilmataat mõtleb teha,» tõdes Tsahkna, kes ei hakka seetõttu ka tänavust saaki ennustama.

«Kartuli mahapanekul võib muidugi järgida vanarahva tarkust, mis oleks toominga õitsemise aegu, ja et muld oleks ikka mahapaneku sügavuses soe. Praegu lubab ilmajaam jällegi ilma jahenemist. Seega arvan, et kiirustada pole mõtet,» rääkis ta. Kui on eelidandatud kartuliseeme, siis võib selle mulda panna, kui mulla temperatuur on vähemalt 5°C.

Vaod peaks katma ka kattelooriga, sest tärganud tõusmeid võivad  kahjustada öökülmad. «Idandamata seemne mahapanekuks peaks aga olema 8-10°C soe muld, muidu saab kartul šoki ja kui on veel märg muld, võib nakatuda tõusmepõletikku,» nentis vanemteadur.

«Seeme peab loomulikult olema terve ja muld sügavalt kobestatud. Varajase kartuli kasvatamiseks sobivad enam kergema lõimisega mullad. Samuti võiks vakku anda kartuli kompleksväetist 400-500 kg/ha. Varajase saagi saamiseks tuleks valida ka vastav sort,» soovitas Tsahkna.

Tema sõnul on instituudist tänavu kevadel ostetud kõige rohkem Mareti, Reeda, Birgiti ja Impala sorte.

Juuni alguseks

Horteses on müügil seemnekartuli sordid Solist, Gala ja Birgit. Neist kõige populaarsem on Solist, mis peaks olema kõige varaseim söögikartul Euroopas.

Solistile järgneb Gala, mis on varajane ja kõrgesaagiline sort. Populaarsuselt kolmandal kohal on Birgit, mis on keskvarajane saagikas söögikartul. Kõik on ühe hinnaga - 2,5-kilogrammine pakk maksab 4,90 eurot.

Hortese turundusjuht Sigre Parm rääkis, et kartuli eelidandamise abil saab paar nädalat saagi valmimist kiirendada. Mugulad tuleks ca üks kuu enne mahapanemist soojemasse ruumi tuua (temperatuur võiks olla 10-12-kraadi). «Kui idud on hakanud kasvama, tõsta kartulid valguse kätte, et idud liiga välja ei veniks,» õpetas ta.

Mugulaid võib vajadusel piserdada. Idud võiks olla 1-2 cm pikkused ja tugevad. «Oluline on, et eelidandatud kartulid on soovitav maha panna soojenenud mulda, et nad paremini tärkaks,» toonitas ta.

Parmi sõnul peaks mugulad kindlasti maha saama juuni alguseks.

Ka rõdul ja terrassil

Parm ütles, et ka rõdul või terrassil saab jaanipäevaks värske kartuli kasvatada. Rõdupealseks kartulikasvatuseks piisab tema sõnul umbes 40-liitrist tugevast materjalist kotist, mis ei lagune aasta jooksul. Selleks sobib kasvõi tavaline suur suhkrukott.

Koti peaks täitma umbes 20 cm kõrguselt ehk kolmandiku ulatuses mullaga. Umbes kolm tükki koti kohta. Mullaks sobib hästi universaalne aiamuld.

Mulda surutakse paarikümne sentimeetrise vahega kaks-kolm kartulimugulat ning kaetakse mullaga. Kiiremini saab saaki just varaste kartulisortide, näiteks sortide Gala ja Arielle kasvatamisel.

«Kui kartulipealsed hakkavad mullast välja paistma, tuleb neid pidevalt mullata. See soodustab lisajuurte tekkimist vartele ja seega tuleb rohkem mugulaid,» nentis Parm.

Kartulikoti külgedesse võib sisse lõigata ka mõned pilud, kuhu võib istutada maitsetaimi, näiteks peterselli, koriandrit, tilli või mõnda muud lemmikmaitsetaime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles