Suri kunstnik Bruno Sõmeri

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bruno Sõmeri (1923 - 2014).
Bruno Sõmeri (1923 - 2014). Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tartu kunstimaja monumentaalgaleriis (Vanemuise 26) on võimalik 4. maini tutvuda kunstiühingu Pallas auliikme, 1923. aastal sündinud Bruno Sõmeri hilisloomingu näitusega «Ilmamuutus / Arheoloogiline». Väljapaneku koostaja Enn Lillemets teatas, et sai eile teate Sõmeri surma kohta.

Lillemets tutvustab täna kell 17 lähemalt Sõmeri loomingut ja viimaseid päevi avatud näitust, kus on vesivärvimaale, temperaid ja kollaaže aastaist 1999—2011.

Bruno Sõmeri oli viimaseid kõrgemas kunstikoolis Pallas õpinguid alustanud kunstnikke. Lillemetsa teatel oli tema esimesi olulisi juhendajaid kunsti asjus Karin Luts, kes suunas ta 1942. aastal Tartusse sõjaaegsesse Pallase kooli, kui see kandis parajasti Kõrgemate Kujutavkunstide Kursuste nime.

Sõmeri peamised õppejõud Teise maailmasõja aegses Pallases ja hiljem Tartu Riiklikus Kunstiinstituudis olid Juhan Nõmmik, Aleksander Vardi, Ado Vabbe, Elmar Kits ja Johannes Võerahansu. Õpingud Stalini-aegses instituudis oli Sõmeri aga sunnitud 1946. aastal katkestama ja Saksa sõjaväes teeninuna Vene võimude tähelepanu alt kõrvale tõmbuma. Pärnus teenis ta esialgu leiba kunstiõpetajana ja hiljem aastakümneid tööstuskunstnikuna.

«Tähelepanuväärne taaskohtumine Tartuga leidis Bruno Sõmeri kunstnikuelus aset aastail 1999—2000, kui toimus kolm järjestikust isiknäitust galeriis Illegaard ja Tartu kunstimajas ning osavõtt suurest kunstiühingu Pallas ülevaatenäitusest «Pallase ees ja järel» Tartu kunstimajas,» märkis Lillemets. «See tõstis silmnähtavalt tema loomingulist toonust.»

Bruno Sõmeri oli Pärnu linna vapimärgi kavaler ja Johann Voldemar Jannseni nimelise auhinna laureaat (mõlemad aastast 2004), ta oli saanud Pärnumaa kultuuripreemia ja tiitli kultuuripärl (2006). Pärnus tegi ta aastakümneid kuni viimase ajani näitusi ja võttis osa ülevaatenäitustest.

Oma eluajal viimse näituse «Ilmamuutus / Arheoloogiline» avamisele Tartu kunstimajas ta ei saanud tulla. Küll aga oli 90-aastaseks saanud kunstnik kunstihuviliste ees möödunud aasta juunis, kui Pärnu linnagaleriis raekojas avati tema juubelinäitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles