Krimikirjanik Salla Simukka ajab noored põnevile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumikki looja Salla  Simukka.
Lumikki looja Salla Simukka. Foto: Internet

Kirjandusfestivali Prima Vista külalisena saabub 10. mail Rakverre Soome noorte lemmikkirjanik, haarava Lumikki-krimitriloogia autor Salla Simukka. Temaga saab kohtuda kell 13.30 Rakvere teatri väikeses majas.

Simukka ülipõnev ja kaasahaarav noorte krimitriloogiaga, mis pakub huvitavat lugemist ka täiskasvanutele, tõi autorile rahvusvahelise läbimurde.

Romaanisarja tõlkeõigused müüdi juba enne triloogia viimase osa ilmumist 40 riiki. Eesti keeles on lähipäevil ilmumas triloogia esimene osa “Punane nagu veri” Kadri Jaanitsa tõlkes kirjastuselt Pegasus.

Romaani peategelane on 17aastane Lumikki (eesti keeles Lumivalgeke) Andersson, kes on väga iseseisev ja tugev, aga samas üksildane ning omaette hoidev tüdruk. “Ma olen Hercule Poirot’ ja Lisbeth Salanderi salajane laps,” ütleb ta enda kohta. Ühel päeval leiab Lumikki oma kooli pimikust sinna kuivama riputatud pestud viiesajaeurosed rahatähed, mis lõhnavad vere järele.

Lumikki uudishimu saab võitu ning ta paiskub kaugele oma elu motost, mille järgi “on kõige parem oma nina mitte igale poole toppida”. Ta leiab ennast keset rahvusvaheliset narkoäri, kus tema vanad põhimõtted ning vahendid eluga hakkama saada pannakse ohtlikult proovile.

Lumikki elu saladused ja seiklused rullitakse lähitulevikus eestikeelsena lahti veel ka triloogia teises osas ”Valge nagu lumi”, mis ilmub sügisel, ja kolmandas osas “Must nagu eebenipuu”.

Aastal 1981 sündinud Salla Simukka on kirjanik, kirjanduskriitik ja tõlkija ning üks olulisemaid tänapäeva noorsookirjanduse edendajaid Soomes.

Ta on avaldanud pool tosinat noorteromaani ja näidendit ning muu hulgas kirjutanud stsenaariumi väga populaarsele Soome teleseriaalile “Uusi päivä”.

Salla Simukka pälvis 2012. aastal kahe noorteromaani eest Soome suurima ja vanima noorsookirjanduse auhinna – Topeliuse preemia. Eelmisel aastal sai Simukka Soome kultuuri- ja haridusministeeriumi Suomi preemia, mida jagati seitsmele omal alal andekale loomeinimesele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles