Europarlament hakkab arutama valimisea langetamist

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula / Postimees

Europarlamendi inglasest liige Andrew Duff tegi oma aprillikuises raportis ettepaneku muu hulgas 2014 aastaks alandada liikmesriikides europarlamendi valimistel valimisiga 16 eluaastani.


Eestit Euroopa Parlamendis esindav Indrek Tarand sõnas, et Duff on vaieldamatult üks parimaid Euroopa õiguse asjatundjaid Euroopa Parlamendis. «Konstitutsioonikomitee liikmena on tal käsil raport EP valimissüsteemide ühtlustamiseks, milles ühe ettepanekuna on ka vanusetsensuse toomine 16 aasta peale. Kuigi ma ise pooldan ühtlustamist, pole enamikes riikides valimisõigust nii varasele vanusele toodud ning eeldada, et Euroopa Nõukogu ja Komisjon seda ettepanekut toetavad, oleks ennatlik,» sõnas Tarand.

Esmapilgul polegi tema hinnangul ju tegelikke vastuväiteid noorte kaasamisele valimispoliitikasse. «Kuid vaadates küsimust komplektis noortele täieliku kriminaalvastutuse kohandamise, seksuaal-aktiivsuse määratlemisega vanuseteljel laps/täiskasvanu, alkoholitarbimise lubatavuse ja muu sellisega, näeme tõika, et pole lihtne saavutada erakondadevahelist konsensust vanusekünnises.»

Täpselt sama ettepanek keerleb Tarandi kinnitusel ka teises raportis, mis käsitleb Euroopa kodanikuinitsiatiivi ning mis tugineb Austria praktikale. «Ent sellegi suhtes on väga vastakaid arvamusi parlamendiliikmete seas. Nende valijaskondadest rääkimata,» ütles Tarand.

«Ise tõstaksin Andrew Duffi raportieelnõus esile kinniste nimekirjade kaotamist, mille püstitamisel Duff on tuginenud ka Eesti näitele 2009. aasta valimistel,» lisas Tarand.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles