Jurist: Euroopa Liit ei tea ise ka, mis on tema eesmärk ja olemus

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Parlament Strasbourgis.
Euroopa Parlament Strasbourgis. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu kodanikud ei tea Euroopa Liidust palju, sest viimane ei tea ka ise, mille jaoks ta on ja mis on tema eesmärk, arvas jurist Kristjan Oad.

Tänane ETV saade «Vabariigi kodanikud» arutles Euroopa Liidu ja selle parlamendi valimiste üle. Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Hannes Rumm vaidles vastu saatejuht Aarne Rannamäe väitele, et Euroopa Liidu, Komisjoni ja Parlamendi maine on kodanike hulgas madal.

«Miks on kriisi tõttu Euroopa Liidu maine muutunud selliseks nagu ta on - ühel pool on riigid ja rahvad, kes arvavad, et Euroopa Liit surub neile liigselt peale kasinust - nn lõunapoolsemad riigid, teisel pool on need, kes on vastutustundlikumad, maksavad Euroopa Liidu ühisesse eelarvesse rohkem ja kellel on see tunne, et on neid teisi riike üleval pidanud, see on vastuolu ja kriitiline suhtumine mõlemal pool,» selgitas Rumm.

Jurist Kristjan Oad tõi välja, et europarlamendi valimistest osavõtt on alates selle võimaluse tekkimisest pidevalt langenud, tema sõnul kodanikud ei tea Euroopa Liidust palju ja neid ei huvita see. 

«Põhjus, miks nad ei tea, mis on Euroopa Liit ja mis kasu temast on, on selles, et Euroopa Liit ise ka ei tea, me riikidena ise ka ei tea, mis ta on, mille jaoks ta on, mis on tema eesmärk ja olemus,» rääkis Oad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles