Soome väikeärid pääsevad kaubanduskeskuste diktaadi alt

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubanduskeskuste väikeäride müüjad pidid kliente ootama seitse päeva nädalas.
Kaubanduskeskuste väikeäride müüjad pidid kliente ootama seitse päeva nädalas. Foto: SCANPIX

Kui seni pidid suurtes kaubanduskettides tegutsevad ärid olema lahti sama kaua kui keskus ise, siis alates 1. maist võivad Soome väikepoodnikud korra nädalas poe suletuks jätta.

«Enne oli see (lahtioleku - toim) nõue kaubanduskeskuste üürilepingutes kirjas, nii et mingit alternatiivi polnud,» rääkis Ylele Maarit Piehl, kes kel on lasteriiete pood Espoos asuvas kaubanduskeskuses. 1. maist jõustunud seadusemuudatus, mis lubab väikestel ettevõtetel ühel päeval nädalas jääda suletuks, puudutab väikseid poode, juuksureid, kus on koos omanikuga kuni viis töötajat.

«Uus seadus on suur kergendus,» rääkis Piehl. Tema sõnul plaanib nende pood suve ajal jääda suletuks pühapäeviti, kui ostjaid pole. Soome ettevõtjate sõnul on uus seadus oluline, sest varem ei saanud iga kolmas kaubanduskeskustes tegutsev väikeettevõtja nädalas ühtegi vaba päeva. Temaga nõustub Piehl.

«Mu enda elu on kannatanud, sest olen pidanud iga päev tööl olema. Nüüd saan pühapäeva veeta koos oma perega,» rääkis naine. Espoos asuva Sello kaubanduskeskuse juht Matti Karlsson sõnas, et ta saab väikeettevõtjate vaba päeva soovist aru, kuid uus kord paneb kaubanduskeskuste juhtide ette uusi väljakutseid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles