Hispaanias alanud NATO staabiõppusel harjutatakse Eesti kaitsmist

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO suurõppus Steadfast Jazz 2013.
NATO suurõppus Steadfast Jazz 2013. Foto: Kaitsevägi

Täna Hispaanias Menorcas alanud NATO operatiivtasandi staabiõppuse Trident Jaguar aktiivses faasis harjutab ligi 1500 sõjaväelast ja tsiviileksperti paarikümnest alliansi liikmesriigist Eesti kaitsmist.

Õppusel kasutatakse Läänemere piirkonda hõlmavat Skolkan stsenaariumit, milles Eestile tungib kallale vaenulik suurriik Botnia, teatas kaitseväe peastaap.

Põhja-Atlandi nõukogu otsustab rakendada artikkel 5 tulenevat kollektiivkaitsepõhimõtet, Eesti kaitseks välja astuda ning saadab siia NATO Hispaania kiirreageerimiskorpuse ja NATO löögijõu.

Skolkani koodnimega stsenaarimit kasutati muuhulgas eelmise aasta sügisel Balti riikides ja Poolas läbi viidud NATO suurõppusel Steadfast Jazz, mille eesmärgiks oli kontrollida alliansi reageerimisjõudude valmisolekut reageerida sõjalistele ohtudele.

Sarnaste stsenaariumite kasutamine NATO õppustel on osa allansi ühendatud jõu algatusest, mille eesmärgiks on leida viise kuidas erinevate riikide väljaõpet rohkem omavahel siduda, et üksuste ühine võitlusvõime säiliks ka pärast ISAF operatsiooni lõppu Afganistanis. Algatuse eesmärgiks on suurendada ka regionaalsete õppuste rolli alliansi üksuste väljaõppes.

Lisaks Hispaaniale viiakse õppus Trident Jaguar sünkroonselt läbi NATO ühendsõjakeskuses Norras ja Ühendriikide staabilaeval USS Mount Whitney. Eestist osalevad õppusel kaitseväe, kaitseliidu, riigikantselei, kaitseministeeriumi, siseministeeriumi, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, terviseameti ning Balti kaitsekolledži esindajad.

Õppus lõpeb 16. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles