Paet kohtumisel NATO peasekretäriga: soovime NATO ühtlast kohalolekut kõigis liikmesriikides

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen ja välisminister Urmas Paet.
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen ja välisminister Urmas Paet. Foto: Välisministeerium

Välisminister Urmas Paet ütles tänasel kohtumisel Tallinnas NATO peasekretäri Anders Fogh Rasmusseniga, et Eesti soovib näha NATO kohalolekut Eestis, Lätis ja Leedus nii nagu teisteski NATO liikmesriikides.

«See tähendab näiteks Balti õhuturbemissiooni Ämari õhubaasi kasutusega, NATO liikmesriikide laevade paiknemist Läänemerel ja NATO maavägede kohaolekut,» ütles Paet. «Samuti tuleb tähelepanu pöörata kaitseplaanide täiustamisele nii, et need oleksid võimalikult realistlikud,» lisas ta välisministeeriumi pressiesindaja teatel.

Paeti sõnul on Euroopa julgeolekuolukorra muutumise taustal äärmiselt oluline, et NATO pühendub kesk- ja pikaajaliste heidutusemeetmete väljatöötamisele ja elluviimisele ning sellekohase põhimõttelise otsuse vastuvõtmisele NATO tippkohtumisel septembris. «Samuti on oluline, et NATO liikmesriigid panustaksid kaitsesse 2 protsenti SKTst, nii nagu on varasemalt põhimõtteliselt kokku lepitud,» ütles ta.

Välisminister Paet ja NATO peasekretär Rasmussen rääkisid ka olukorrast Ukrainas. «Ukrainat tuleb praeguses kriisis nii poliitiliselt kui praktiliselt toetada,» ütles Paet. «On väga tähtis, et sealne valitsus ei kaotaks kontrolli Ida-Ukrainas toimuva üle ning konflikt deeskaleeruks. Presidendivalimiste toimumine 25. mail on Ukraina edasise arengu seisukohast äärmiselt oluline,» lisas ta.

NATO edasisest laienemisest rääkides pidas Paet oluliseks, et uues julgeolekuolukorras on vaja jätkata NATO avatud uste poliitikaga vastavalt Põhja-Atlandi lepingule, mis võimaldab kutsuda lepinguga liituma kõiki Euroopa riike, kes jagavad alliansiga ühiseid väärtushinnanguid ja arusaamu. «Millal keegi kutsutakse ja liitub on valmisoleku küsimus,» ütles Paet. «Tippkohtumine peaks kinnitama, et alliansi lähedastel ja võimekatel partneritel on võimalus liitumiseks. Samuti kandidaatidel, kes selleks valmis on. Peame seda juunis tõsiselt hindama,» lisas ta.

Paeti sõnul toetab Eesti Gruusiale liikmelisuse tegevuskava ehk MAPi andmist ning tõsiselt tuleb kaaluda Montenegro valmisolekut liitumiseks.

NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen viibib Eestis visiidil 8.–9. maini, et rääkida Eesti juhtidega muutunud julgeolekuolukorrast Euroopas. Homme, 9. mail peab Rasmussen Tallinna Ülikoolis koostöös Eesti NATO Ühinguga avaliku loengu ning külastab koos välisminister Urmas Paetiga Ämari Lennubaasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles