Jürgen Ligi: on lugupidamatu lasta kingituse eest saajal maksta

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arnold Rüütel
Arnold Rüütel Foto: Liis Treimann

Rahandusminister Jürgen ligi peab lugupidamatuks ja juriidiliselt arusaamatuks Tallinna linna plaani lasta president Arnold Rüütlil kingituseks saadavate kinnistute eest ise seaduses ette nähtud raha riigile ära maksta. Sel juhul ei ole enam tegemist maa tasuta andmise, vaid vahendustegevusega.

«Ühineme austusavaldustega president Arnold Rüütlile ning loodame, et Teie plaan kinnitada enda lugupidamist talle elamumaa kinkimisega on põhjalikult läbi kaalutud. Seejuures juhime Teie tähelepanu, et mistahes tegevuses peab avalik võim lähtuma seadustest ja headest tavadest,» kirjutas Ligi täna Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele saadetud kirjas.  

Maareformiseadus näeb ette, et kohalik omavalitsus peab munitsipaalomandisse antud maa tasuta või alla hariliku väärtuse võõrandamisel maksma 65 protsenti selle väärtusest valitsuse omandireformi reservfondi. Tallinna linn teatas, et kingib Arnold Rüütlile kaks kinnistut Maarjamäel Künnapuu tänaval kogupindalaga 3048 m2, mille väärtus on kokku 320 000 eurot. Seega peaks linn maksma reservfondi 208 000 eurot. Abilinnapea Eha Võrgu sõnul on Rüütel ise öelnud, et vajadusel maksab ta selle raha oma taskust, linn palus aga valitsusel ta sellest kohustusest vabastada.

«Teie ettepanekud seadust mitte kohaldada või taotleda seadusekuulekuse eiramist ei saa kaalumisele tulla,» kirjutas Ligi vastuses Tallinna linnavalitsusele.

«Antud küsimuses on oluline ka hea tava, et kinkija maksab oma kingituse eest ise ning ei sea tingimuseks, et seda teeb keegi kolmas, Teie esimese ettepaneku järgi riik. Sellisel juhul ei ole ka õige rääkida avalikkuses kinkimisest, vaid vahendustegevusest,» märgib rahandusminister.

«Samuti oleks meie hinnangul lugupidamatu ja juriidiliselt arusaamatu Teie märgitud alternatiiv, et maksma peab kingituse eest selle saaja,» lisab Ligi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles