Soosepa lasteaia ümber käib rentnikuvaidlus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimsi vallavolikogu otsusega tuleks Soosepa lasteaed munitsipaliseerida, lasteaia hoone on aga tegelikult pandud sundmüüki.
Viimsi vallavolikogu otsusega tuleks Soosepa lasteaed munitsipaliseerida, lasteaia hoone on aga tegelikult pandud sundmüüki. Foto: Raigo Pajula

Viimsi vald tahab munitsipaliseerida ja rendile võtta Soosepa lasteaia hoone, selle omanikul on aga juba kehtiv üürileping MTÜga Väike Päike.


Eelmisel nädalal võttis Viimsi vallavolikogu vastu otsuse munitsipaliseerida Soosepa eralasteaed ning võtta sealsed ruumid rendile. Otsusega kiideti heaks ka valla ning lasteaia kinnistu ja hoone omaniku Novaator Investi vahelise üürilepingu sõlmimine.

Novaator Investi omanikud on supermodell Carmen Kass ja kinnisvaraärimees Jürgen Järvik. Sampo Pank on aga lasteaiahoone ja kinnistu pannud laenude katteks sundmüüki.

Palju küsitavusi

Viimsi vallavanema Haldo Oravase sõnul on hoone üürilevõtmise põhitingimus munitsipaallasteaia pidamine majas. Tema sõnul ei tuleks valla eelarvekomisjoni seisukohast lähtudes kõne allagi, et lasteaia rentnikuna jätkaks erafirma ning vald maksaks hoone omanikule rendiraha.

Küsimusi tekitab aga tõsiasi, et praegu hoones lasteaeda pidav MTÜ Väike Päike sõlmis pärast pikki läbirääkimisi Novaator Investiga just tänavu märtsis üürilepingu kuueks aastaks. Lasteaia juhataja Marju Saare sõnul jääb leping asjaõigusseaduse järgi kehtima ka siis, kui hoone peaks omanikku vahetama.

Sellest lähtuvalt ongi Viimsi vallavolikogu liikme Urmas Arumäe sõnul kummaline, kuidas sai volikogu anda vallavalitsusele volitused sõlmida Soosepa lasteaia üürileping, kui hoone praegusel omanikul on Väikese Päikesega siduv üürileping olemas.

Teine küsitavus seisneb Arumäe sõnul tõigas, et lasteaiahoone on koos krundiga pandud sundmüüki. «Kuidas saab vald sõlmida rendilepingut Novaator Investiga, kui firma vara on sundmüügis,» ütles Arumäe. «Enne peaks ikka selguma hoone uus omanik.»

Saar mainis, et kui Novaator Invest peaks ka ise oma vara sundmüügil pakkumise tegema, siis on tal teiste pakkujate ees suur eelis, sest firmal on sõlmitava rendilepingu näol valla tagatis olemas. «Selles mõttes on see väga kaval koostöö vallaga ja kaheldav ettevõtmine,» tõdes Saar.

Kummaline erand

Vallavanem Oravas kinnitas, et vallal pole üürilepingu sõlmimisega kiiret, sest sundmüük on alles ees ning sellega seoses on ka olemas riskid. Ta lisas, et lasteaia munitsipaliseerimist ja valla poolt rendile võtmist on pakkunud omanik ehk siis Novaator Invest ise.

Vald sekkus loosse seepärast, et Sampo Pangalt tulid vallavalitsusele hoiatused juba tänavu jaanuaris ning Novaator Invest teatas vallale, et ei soovi praeguse rentnikuga enam jätkata.

Volikogu otsusega sõlmiks vald Novaator Investiga rendilepingu seitsmeks aastaks. Pikemaks ajaks ei lubaks rahandusministeerium seda valla pingelise rahalise seisu tõttu teha.Oravas kinnitas, et vald ootab igal juhul Novaator Investi selgitust, mida nad kavatsevad teha kehtiva rendilepinguga.

«Vallavolikogu opositsiooni pahameel on põhjustatud ka sellest, et valla poliitika on mitte munitsipaliseerida eralasteaedu, aga nüüd äkki tahetakse (Novaator Investile – toim) teha erand,» ütles Arumäe.

Arumäe kinnitusel tähendab Soosepa lasteaeda puudutav eelnõu vallale sisuliselt pikaajaliste kohustuste võtmist. Sel juhul oleks tulnud teha arvutused kõigi kulude kohta ja esitada need volikogule. Tagatipuks ei ole teada, kas Viimsi vallal on järgmise aasta eelarves üldse raha lasteaia rendimaksete tasumiseks, kuna eelarvet ei ole isegi arutama asutud.

Viimsi vallavolikogu eelmise nädala istungil oli kohal ka Novaator Investi esindaja, kes teatas, et lasteaia maja sai ehitatud kallil ajal ning nüüd on firma hädas. Postimehe küsimustele firma üks omanikke Jürgen Järvik vastata ei soovinud, kuna tal polevat midagi rääkida.

Viimsi lasteaedade probleemide pundar
•    Viimsi suurim, 200 kohaga Piilupesa lasteaed pidi oma endisest kohast ära kolima, kuna Toomas Toolile kuuluv Esmar ei olnud nõus hallitusest ja niiskusest räsitud maja vastuvõetava hinnaga renoveerima ja rendile andma. Praegu on lapsed ajutiselt paigutatud kolme kohta. Järgmise aasta sügiseks loodab Viimsi vallavalitsus rendile võtta kaks täiesti uut lasteaiamaja, kuhu Piilupesa lapsed majutada.
•    Soosepa on Viimsi suurim eralasteaed, kus käib 90 last ning töötab 26 inimest. Lasteaia kinnistu ja hoone omanikud on pangalaenudega hätta sattunud supermodell Carmen Kass ja Jürgen Järvik.
Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles