DNA võib paljastada, miks Ozzy Osbourne ikka veel elus on

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ozzy Osbourne
Ozzy Osbourne Foto: SCANPIX

Maailmas juba müsteeriumitest puudu ei tule – kuidas elu alguse sai? Kes tappis JFK? Kas BP naftareostusele iialgi lõppu tuleb? Ja miks alkoholilembene muusik Ozzy Osbourne ikka elus on? Sellel küsimusele võib vastus leiduda.

USAs Massachusettsis asuv geenitehnoloogia firma Knome kaardistas kuulsa heavy metal laulja Osbourne`i genoomi, kirjutab Discovery News.

Uurijad huvitas, kuidas end Pimeduse Printsiks nimetaval lauljal pärast aastakümneid pideva alkoholi ja narkootikumide tarvitamise juures ikka hea tervis on.

Esimene geenoomi detailne kaardistamine võttis aega 13 aastat ja sellega saadi valmis 2003. aastal.  Tänapäeval kulub selleks kolm kuud ning see maksab 40 000 dollarit.

Geeniteadlaste sõnul võib Ozzy hea tervise ja pikaealisuse saladus peituda ta DNAs.

Osbourne kinnitusel on ta tarbinud väga erinevaid tervist kahjustavaid aineid, kuid tarbimine ei ole tervist kuigivõrd mõjutanud.

Ajaloost on teada palju muusikuid, kelle alkohol ja narkootikumid on üsna varases eas hauda viinud. Teadlaste sõnul on headeks näideteks Janis Joplin ja Jimi Hendrix, kuid Ozzy Osbourne tundub olevat erand.

«Väga huvitav on äärmuslike elukommete ja tervisega isikute genoomi uurida ja kaardistada,» lausus Knome`i uurimisjuht Nathan Pearson.

Teadlased ei välistanud, et tulevikus võetakse ette ka Keith Richards ja David Bowie.

Inimese genoomi moodustavad 24 kromosoomi: 22 autosoomi ja 2 gonosoomi, X ja Y.

Inimese haploidne  ehk sugurakkude genoom koosneb 23st kromosoomist; keharakud ehk somaatilised rakud on aga diploidsed ehk neis on 46 kromosoomi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles