Euroopa ettevõtjaid muserdavad maksmata arved

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arve
Arve Foto: Toomas Huik

Euroopa ettevõtete poolt maksetega viivitamise või arvete mittetasumise tõttu kuludesse kantud summa on kasvanud 360 miljardi euro suuruseks – hoolimata sellest, et majandustegevus on regioonis elavnenud.

«Hilinenud makmiste tagajärjed ettevõtetele kujutavad endast reaalset ohtu Euroopa konkurentsivõimele ja sotsiaalsele healolule,» ütles krediidihaldusfirma Intrum Justitia president Lars Wollung. «Kõige rängemini räsib see probleem väike- ja keskettevõtteid.»

Nagu kirjutab Financial Times, küsitles Justitia oma iga-aastase Euroopa makseindeksi raames enam kui 10 000 ärijuhti 33 Euroopa riigis.

Võrreldes eelmise aastaga on firmade poolt korstnasse kirjutatud võlgnevused kasvanud 3,1 protsendi võrra.

Ligi kolme neljandiku firmade sõnutsi ei ole olukord arvete maksmisega viimase kvartaliga paranenud, kuigi majandus on elavnenud. 46 protsenti kardavad, et maksetega viivitamise ja arvete mittetasumisega lähevad asjad veelgi hullemaks.

Nelikümmend protsenti küsitletud ettevõtjatest tunnistas, et olukord arvete maksmisega on niivõrd halb, et ei luba värvata uusi töötajaid. Märtsi seisuga oli euroala töötus Eurostati andmetel ligi 12 protsenti tööjõust.

Patuseid tavaliselt paljastada ei taheta – kartusest kaotada kaalukaid kliente.

«Hilinenud maksmised võivad olla ränk probleem, peamiselt rahavoo pärast,» ütles üks anonüümsust palunud Inglise ettevõtja. «Kui peatöövõtjad hakkavad makseid kinni pidama, siis jääb meil reeglina üsna palju kapitali projektidesse kinni. Tavaliselt lahendan ma olukorra nii, et endale paar kuud ei maksa,» ütles ta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles