Sadu kosutab Emajõge

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu sadeveetorustikest voolab praegu vett Emajõkke üsna palju.
Tartu sadeveetorustikest voolab praegu vett Emajõkke üsna palju. Foto: Risto Mets

Kui viimastel kevadetel on tartlased pööranud oma pilgud Emajõe suunas, et vaadata uhkeid vetevooge ja üleujutusi, siis tänavuse lumeta talve järel on veetase kesksuviselt madal. Terve öö sadanud vihm on aga jõkke hulga vett juurde toonud.

Täna lõuna paiku näitas Emajõe veemõõdusammas näitu 71 ehk veetase on kokkuleppelisest nulltasemest kõrgem 71 sentimeetrit. Veel eile samal ajal oli see näit 63 sentimeetrit. Kaheksa sentimeetrine veetaseme tõus ööpäevas on Emajõe kohta tugev kerkimine.

Tavapäraselt on veetase sel ajal aga umbes 145 cm ehk enam kui 80 sentimeetrit kõrgem. Aasta tagasi oli vastav näit 205 cm ja väga kõrge veetasemega 2010. aasta kevadel ulatus näit üle 300 cm.

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi veebilehel avaldatud sajukaardi järgi on viimase 24 tunni vältel suuremad sajud jäänud Viljandi-Türi liinist Ida poole. Sama kaardi järgi on ööpäevaga kõige rohkem vett maha tulnud Värskas, tervelt 37 millimeetrit. Väga intensiivne on olnud sadu ka Võrumaa lõunaosas (29 cm).

Tartu lennujaama ilmateenistuse andmetel sadas ööga maha 14 millimeetrit sademeid. Terve hommiku on aga vihm olnud üsna intensiivne ning tõenäoliselt on see number praeguseks mõnevõrra kasvanud. Uus mõõtmine tehakse uuesti õhtul kell 21.

Maikuu keskmine sademete hulk Tartus on näiteks 49 millimeetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles