Ka mullu sündis üle poole lastest väljaspool abielu

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Haigla sünnitusosakond.
Pärnu Haigla sünnitusosakond. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Statistikaameti andmeil sündis möödunud aastal 41,2 protsenti lastest abielus vanematele.

Ka kolmel varasemal aastal on see protsent püsinud stabiilsena: aasta varem ehk 2012. aastal sündis abielus vanematele 41,6, 2011. aastal 40,33 ja 2010. aastal 40,48 protsenti lastest.

Eesti naise vanus esimese lapse sünnitamisel on viimaste aastate jooksul püsinud sarnasena. Nii oli Eesti naise keskmine vanus esiklapse sünnitamisel mullu 26,47. Aasta varem oli see number 26,53. Ema keskmine vanus esimese lapse sünnitamisel oli alla 26 aasta piiri 2008. aastal.

Summaarne sündimuskordaja oli mullu 1,52. Summaarne sündimuskordaja näitab keskmist elussündinud laste arvu naise kohta tema elu jooksul, kui kehtiksid sama aasta sündimuse vanuskordajad.

Rahvastiku taastootmiseks peab summaarne sündimuskordaja olema vähemalt 2,1, seega peab rahvastiku taastootmiseks sündimus veelgi tõusma. Statistikaameti blogi andmeil oli summaarne sündimuskordaja viimati taastootmise tasemel 1989. aastal.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles