Loomisel on avaliku teenistuse eetikanõukogu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rahandusministeeriumi juures hakkab tõenäoliselt sügisest tegutsema avaliku teenistuse eetikanõukogu, mille pädevuses hakkab olema ka Lääne-Viru maavalitsuse nõuniku vallandamise sarnaste juhtumite lahendamine.

Rahandusministeeriumis kooskõlastamisel olev valitsuse korralduse eelnõu näeb ette avaliku teenistuse eetikanõukogu moodustamise alates sügisest.

See saab olema koht, kus sarnaseid juhtumeid tulevikus analüüsitakse, ütles rahandusministeeriumi pressiesindaja Livia Kulm BNS-ile.

Ta märkis, et 17. juunil Eesti Päevalehes ilmunud Urho Rätteli arvamusloole tuginedes võib öelda, et ta töötas maavanema nõunikuna käsunduslepingu alusel. Seega ei olnud Rätteli puhul tegemist ametnikuga avaliku teenistuse seaduse mõistes.

Kulm märkis Urho Rätteli vallandamist kommenteerides, et avaliku teenistuse eetikakoodeks laieneb ainult ametnikele avaliku teenistuse seaduse mõttes, kuid riigiteenistuses töötades tuleks sõltumata ametikohast siiski lähtuda avalikule teenistusele omastest väärtustest.

Ametnikele kehtib 20 punktist koosnev eetikakoodeks, mis ütleb muu hulgas, et ametnik järgib oma tegevuses kodanikelt mandaadi saanud poliitikute õiguspäraselt väljendatud tahet ning avalikku võimu tohib kasutada ainult avalikes huvides.

Koodeks sätestab, et ametnik allutab oma tegevuses ametkondlikud huvid alati avalikele huvidele ning ta peab olema oma tegevuses olema poliitiliselt erapooletu. Ametnik lähtub otsustamisel avalikest ja üldarusaadavatest kriteeriumidest ning hoidub ka näiliku olukorra loomisest, mis võib seada kahtluse alla tema erapooletuse ja asjade käsitlemise objektiivsuse.

Samuti peab ametnik eetikakoodeksi järgi kasutama ametikohustuste läbi teatavaks saanud informatsiooni ainult avalikes huvides.

Lääne-Viru maavalitsus vallandas eelmisel nädalal nõunikuna töötanud Urho Rätteli, kes kritiseeris 17. juunil Eesti Päevalehes ilmunud arvamusloos õiguskantsler Indrek Tederi tegevust.

Lääne-Viru maavanema Einar Vallbaumi sõnul vallandas ta Rätteli seetõttu, et riigiteenistuses töötav inimene ei saa riigivastast artiklit kirjutada.

Maavanem ütles Eesti Päevalehele, et kui Rättel oleks kirjutanud artikli eraisikuna või saatnud selle siseministeeriumile, oleks olnud tegemist sada protsenti õige asjaga. «Poleks seal kirjas olnud, et ta on maavanema nõunik, oleks tegemist jumala õige artikliga, sest probleem piiril on tõsine. Ainus asi, et Rättel pöördus oma artiklis vale inimese poole,» lisas maavanem.

Peterburi Eesti äriklubi juhataja ja Lääne-Viru maavalitsuses nõunikuna töötanud Rättel kirjutas artikli, milles kritiseeris õiguskantsler Indrek Tederi sõdimist Narva piiripunktis eelisjärjekorras viibivatelt autodelt tasu võtmise vastu. Rättel tõi esile, et mõistliku ja efektiivse süsteemi lõhkumine viib Venemaa turistid Eesti asemel Soome.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles