Võidutuli läks Torist teele

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tori sõjameeste mälestuskiriku juures on nüüd kolm uut lipumasti, milles täna lehvisid Eesti, USA ja NATO lipud.
Tori sõjameeste mälestuskiriku juures on nüüd kolm uut lipumasti, milles täna lehvisid Eesti, USA ja NATO lipud. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Eesti sõjameeste mälestuskirikust Toris saadeti täna keskpäeval teele võidutuli, mis jõuab homme Viljandisse, kus toimub Võidupüha paraad.


Paraadil jagab president Toomas Hendrik Ilves altariküünlast Toris süüdatud ja õnnistatud võidutule maakondade tuleviijatele.

Võidupühale pühendatud pidulikul jumalateenistusel oli kirik puupüsti rahvast täis. Üheteistkümnendat aastat läks võidutuli teele Eesti sõjameeste mälestuskirikust ja kümnendat korda annetas Eesti reservohvitseride kogu (EROK) samas oma teeneteriste. Erilist tähtsust lisasid üritusele Eesti Vabariigi presidendi Toomas Hendrik Ilvese, kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneotsa, kaitseminister Jaak Aaviksoo ja Ameerika Ühendriikide suursaadiku Michael C. Polti kohalviibimine.

Eesti sõjameeste mälestuskirikus avasid predient Ilves ja suursaadik Polt plaadi, mis on pühendatud 1918-1920 Vabadussõjas Eestile abi osutanud Ameerika kodanikele. Kiriku peauksest paremale poole jäävale seinale kinnitatud mälestusplaadile “Eesti tänab ja mäletab” on kantud 43 Ameerika kodaniku, Vabadusristi kavaleri nimed.

“Meie sõjameeste vaprus ja enesekindlus muutsid võimalikuks sõdimise mitmel rindel mitme vaenlasega, kuid Võidupüha eel on meie kohuseks tänutundega meenutada ka meie sõpru, kes toetasid Eestit vabadusõja ajal, kes seisid koos meiega demokraatliku ja vaba Eesti eest. See abi ja toetus oli julgustuseks meie enesekindlusele,” rääkis president.    

Vastuskõnega esinenud suursaadik Polt lõpetas oma kõne eesti keeles sõnadega “Jumal hoia Eestimaad!”.

Teenisid Eesti kaitseväe peakaplan emeeritus Tõnis Nõmmik ja peakaplan kolonelleitnant Taavi Laanepere ning kaplan leitnant Lauri Kurvits. Mälestati rahuajal hukkunud kaitseväelasi, kelle 24 nime on kantud mälestusplaatidele. Nende hulgas on nii Kurkse väina 1997. aasta ohvrid kui ka rahuvalvemissioonidel Iraagis ja Afganistanid aastatel 2000-2009 hukkunud kaitseväelased.    

Tavakohaselt andis Eesti reservohvitseride kogu üle teenetemärgid. Eesti reservohvitseride kogu esimees, kaptenmajor Toomas Peek luges ette teeneteristi nõukogu otsuse, mille kohaselt EROK teeneteristi Kuldrist annetati kindralleitnant Ants Laaneotsale. Hõberistiga tunnustati kapten Neinar Seli ja nooremleitnant Holger Haljandit.

EROK teeneteristi Raudristi pävisid kapten Jaan Krinal, leitnant Tiit Ling, leitnant Mihkel Sein, nooremleitnant Andres Kostiv ja nooremleitnant Raimond Lunev.

Eesti Kiatsetahte Toetajate Liit autasustas Eesti kaitsetahte kasvatamise eest Kaitsetahte teenetemedaliga kaitseminister Jaak Aaviksood ja kaitseväe juhatajata Ants Laaneotsa. Aumärgid andsid neile üle Tori kiriku taastajate ühenduse esimees, Pärnu linnavolikogu aseesimees Jüri Kask ja Kaitseliidu meredivisjoni liige, heraldik Priit Herodes.

Teenistuse lõppedes suundusid sellel osalenud Tori kalmistule Vabadussõja mälestussamba juurde, mille juures pidasid lühikese kõne Pärnu maavanem Andres Metsoja ja Tori vallavanem Mart Vaiksaar.

Mälestussamba jalamile asetati pärjad, esimesena Eesti Vabariigi presidendi oma, seejärel kaitseministri, kaitseväe juhatajata ja Kaitseliidu ülema pärg, siis Ameerika Ühendriikide suursaadiku, Pärnu maavanema, Pärnu linnavalituse ja teiste pärjad.

Järgnes ühispildistamine kõrgete külalsitega Tori aleviku ühe sümboli, skulptuuriprofessor Mati Karmini loodud Püha Jüri ratsamonumendi juures.

Pakuti sõdurisuppi, mängis Sindi seltsimaja puhkpilliorkester ja ilm oli võidupüha puhul Torisse kogunenutega ühte meelt, jättes taevakraanid sel ajal kõvasti kinni.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles