Tanel Tein: Rock ei tohi grammigi järele anda

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janar Talts (vasakul) kohtumises Kalev/Cramo vastu
Janar Talts (vasakul) kohtumises Kalev/Cramo vastu Foto: Kristjan Teedema

Täna Saku suurhallis kolmandat finaalkohtumist mängiv TÜ/Rock peab Kalev/Cramo võitmiseks tegema sama võitlusliku mängu, nagu oli teine kohtumine Tartus, ning ei tohi grammigi järele anda.

Kuigi Rock pidi kahes esimeses kodusaalis peetud kohtumises võtma vastu kaotused, tegutsesid tartlased kunagise Rocki mängija Tanel Teini sõnul teises mängus oluliselt paremini kui esimeses.

«Seda nägid ju kõik, et mängupilt oli kardinaalselt teine. Õnnestumisi oli ka rohkem, aga mängupilt oli samuti muutunud,» lausus Tein.

Eriti tõstis Tein esile Janar Taltsi tegutsemist mängu esimeses pooles.

«Oli kõva andmine ja oli näha, et mehed võitlesid. Selliselt kaotades pole midagi häbeneda. Ma arvan, et kogu publik arvab samamoodi,» märkis Tein ning toonitas, et tänases kohtumises ei tohiks Rock grammigi järele anda.

Kui Rock suudaks kolmandas kohtumises teha sarnase mängu, nagu oli teine, on Teini arvates võit võimalik. «Kui Rock paneb kolmepunktiviskeid jällegi sellise täpsusega, siis on tõenäosus suur. Mõlemad meeskonnad kindlasti enam nii täpselt ei viska ja keegi peab natukene taanduma,» lausus Tanel Tein.

Teises kohtumises oli Rocki kolmepunktivisete tabavusprotsent 48 ning Kalev/Cramol 52.

Pingi pikkus mõjub

Teini sõnul ei saanud teises mängus ka Rocki kaitsetööle midagi ette heita, kuid paraku hakkas seda mõjutama taas vahetusmängijate pink.

«Eks seda oli natukene ette näha, et kui nad mängivad nii väheste meestega, siis samasugust agressiivsust ei suudeta kaitses lõpuni hoida. Iga minut lõpu poole hakatakse sentimeetri haaval mehest kaugemale jääma ja kui Kalev need võimalused ära viskab, ei olegi väga palju variante,» analüüsis Tein.

Tänaseski kohtumises saab Teini sõnul suuresti määravaks Rocki kaitsetöö.

«Tegelikult tulebki Kalevi meeskond lihtsalt kaitsega ära tappa ja siis kiiresti vastu nõelata. Ega siin midagi uut ju välja ei mõtle. Prooviti ju nii maa-ala kui mees-meest, küsimus on selles, kui hästi sa mingit asja teha suudad ja see saabki määravaks,» rääkis Tein.

Tuleb riske võtta

Neli aastat tagasi Tartu mees­konna viimase meistritiitlini tüürinud Indrek Visnapuu ütles, et Gert Kullamäe on täna suuresti sundseisus.

«Ta peab lootma, et kõik mängivad oma taseme välja ja siis on veel keegi jokker, nagu oli teises kohtumises Valmo Kriisa, kes suudab oma panust ületada,» sõnas Visnapuu.

Võrreldes esimese kohtumisega mängis Rock Visnapuu hinnangul teises kohtumises selgelt kiiremini ja mängupilt oli ilus, kuid ometi jäi sellest väheks.

«Mõlemad võistkonnad üritasid palli kiirelt üle tuua ja mängiti sellist esimese võimaluse kasutamise korvpalli, aga murdemomendid näitasid eredalt ära, et Kalev/Cramol on vahetustega lihtsam,» lausus Visnapuu.

«Kui Rock sai sellisesse kaugusesse, kus tundus, et nüüd võiks juhtima minna ja võtta initsiatiiv, oli Cramol alati vastus olemas. Need väikesed Rocki mõõnad tulevadki tihti just sellest, et Gert ei saa mängijaid nii tihti vahetada,» lisas ta.

Saal ei mõjuta

Vaatamata Rocki raskele seisule tuleks täna anda meestel endast Visnapuu hinnangul veel nii palju, kui tuleb.

«Kindlasti on Rockil võimalik leida mingeid lahendusi, kas või ohverdada mõni mängija puhtalt kaitsetegevusele. Teada on, et Frank Elegar ja Bamba Fall ei ole kõige paremad vabaviskajad, ning kui tuua sisse mängijaid, kes nad veaga maha võtavad, siis kes teab ...» arutles Visnapuu.   

«Kindlasti on Kalevil selge soov ka kolmas mäng ära võtta ja sellega praktiliselt seeria võit ära kindlustada, aga teades Tartu satsi iseloomu, tahavad nad hoopis ise see natukene ootamatu võit ära võtta ja psüühilises plaanis Kalevi enesekindluse kõikuma lüüa. Eks näis, kuidas see õnnestub, aga ma arvan, et mõeldakse välja mingid taktikalised käigud,» rääkis Visnapuu.

Nii Tein kui Visnapuu olid ühel meelel, et Saku suurhall ei anna Kalev/Cramole eelist. «Saku suurhallis on Tartu mehed mänginud palju ja on seal võidetud ennegi,» lausus Visnapuu.

«Minu kogemus on see, et Saku suurhall on mängijale Eesti parim koht. Seal on tänapäevased tingimused, avar saal ja õhk liigub. Selles mõttes on isegi parem kui Tartus,» lisas Tein. Kolmas kohtumine algab täna kell 19.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles