Eesti pälvis Euroopa liiklusohutuse auhinna

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa

Eile võttis majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts vastu Brüsselis Euroopa liiklusohutuse auhinna, mis tunnustab Eesti riiki surmajuhtumite vähendamise eest liikluses.


Parts rääkis konverentsil Road Safety PIN Conference, et eelkõige on auhind tunnustuseks Eesti inimestele, kes käituvad liiklusest järjest ettevaatlikumalt ja mõistlikumalt.

«Saab nõustuda, et liiklusohutuse olukord on Eestis märgatavalt paranenud, kuid sellega ei tohi rahulduda. See auhind on alles avanss tööle, mis ees seisab,» rääkis minister.

«Eesti on jõudnud saja liiklussurmani aastas, kuid püstitada tuleb uus eesmärk – iga hukkunu liikluses on lubamatu. Me peame võtma suuna, et kõik surmaga lõppevad õnnetused on ärahoitavad. Jah, see on keeruline, aga me peame sinna poole liikuma, lausus Parts.

Eesti riik on viimastel aastatel panustanud jõuliselt kõikidesse valdkondadesse, millega on liiklusohutus seotud – noorte haridus, väljaõpe, teedeehitus, liikluskaamerate paigaldamine jne. Sealjuures on head koostööd teinud riik, omavalitsused, maanteeamet ja politsei.

Liiklusohutuse auhinda annab välja Euroopa Transpordiohutuse Nõukogu (European Transport Safety Council). Auhinna andmisel vaadeldi perioodi 2001 kuni 2009, mil Eestis vähenes liiklussurmade hulk kaks korda. 2001. aastal oli Eestis 146 surmajuhtumit miljoni elaniku kohta, eelmisel aastal oli 75 juhtumit miljoni elaniku kohta.

Viimase jooksva 12 kuu jooksul on Eestis hukkunud liikluses 86 inimest. Prognoosi kohaselt peaks sel aastal liiklussurmade hulk võrreldes mullusega veelgi vähenema. Eesti täitis juba 2009. aastal liiklusohutuse programmi eesmärgi, milleni kavandati jõuda 2015. aastal.

Lisaks Eestile sai tänavu liiklusohutuse auhinna niinimetatud vana Euroopa Liidu liikmesriigina Iirimaa. Eelmisel aastal pälvisid tunnustuse Läti ja Hispaania.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles