Austraalia sai esimese naispeaministri

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austraalia peaminister Julia Gillard
Austraalia peaminister Julia Gillard Foto: SCANPIX

Austraalia sai ajaloo esimese naispeaministri, kui Julia Gillardist sai üllatuslikult tööpartei uus liider ja ühtlasi ka valitsusjuht.

Riigi senine peaminister ja tööpartei liider Kevin Rudd otsustas valimistel mitte osaleda, vahendas BBC. Erakonna populaarsus on arvamusküsitluste järgi järsult vähenenud ja kommentaaride järgi kartis Rudd kukkuda parteijuhi valimistel läbi.

Gillard on järjekorras 27s valitsusjuht. Senises valitsuses oli ta asepeaminister.

Austraalias leiavad oktoobris aset parlamendivalimised. Ruddi populaarsuse kadumine seadis ohtu tööpartei jätkamise valitsuses.

Ruddi mainet tabasid tagasilöögid, kui ta lükkas kõrvale valitsuse programmi kasvuhoonegaaside vähendamisest. Lisaks pani ta kaevandustele peale uue maksu, mille tulemusel hakkasid vastava valdkonna firmad hirmutama oma töötajaid koondamistega.

Lootuste järgi toob Gillard kaasa muudatusi pigem juhtimisstiilis, kui erakonna seisukohtades.

Uue peaministri sõnul on valitsus kaotanud ära oma tee ja ta lubas, et sügisestele valimistele läheb erakond aga taas väga kindlana vastu.

Gillard sündis Walesis Barry saarel ja tema perekond kolis Austraaliasse, kui Julia oli 4-aastane.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles