Medvedev: Moskva ei tunnista Ukraina valimisi legitiimseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene peaminister Dmitri Medvedev (vasakul) koos  Bloomberg TV reporteri Ryan Chilcote'iga valitsusjuhi Gorki residentsi aias.
Vene peaminister Dmitri Medvedev (vasakul) koos Bloomberg TV reporteri Ryan Chilcote'iga valitsusjuhi Gorki residentsi aias. Foto: SCANPIX

Venemaa peaminister Dmitri Medvedev seadis usutluses telekanalile Bloomberg kahtluse alla Ukraina eelseisvate presidendivalimiste legitiimsuse.

Medvedevi sõnul ei anna Ukrainas kujunenud olukord hetkel kindlust selles, et «valimised toimuvad selles riigis nõutaval tasemel».

Ukraina valimisametnikud on hoiatanud, et julgeolekuprobleemide tõttu võib valimiste korraldamine riigi idaosa tööstuspiirkonna mõnes venemeelsete kontrolli all olevas linnas osutuda keeruliseks kui mitte võimatuks.

Lääneriigid peavad presidendivalimisi kriisi ületamise seisukohast otsustavaks ja hoiatanud Venemaad sekkumise eest.

Vene peaminister tõmbas selge joone mõistete «valimistulemuste tunnustamine» ja «tahteavalduse austamine» vahele.

«Kuid ma võin öelda, et mais toimuvate valimiste tulemusel avaldab osa Ukraina inimestest poolehoidu ühele või teisele kandidaadile. Kahtlemata saab sellesse positsiooni suhtuda austusega. Kas see oleks tunnustamise akt? Ei, seda mitte,» ütles Medvedev.

Tema selgituse kohaselt on välisriigi tunnustus võimalik vaid sel juhul, kui valimistulemused annavad selgelt tunnistust kodanikkonna ülekaaluka enamuse tahteavaldusest

«Venemaa Föderatsioon osaleb ju väga palju valimiste monitoorimises, kuid kahjuks ei ole olukord Ukrainas praegusel hetkel niisugune, et me võiksime kindlad olla, et need valimised mööduvad nõutaval moel,» toonitas valitsusjuht.

«Kui mõelda legaalselt, juriidiliselt, siis tuleb aru saada, et need valimised on põhiseadusliku võimupöörde tulemus,» ütles Medvedev.

Sellega seoses tuletas ta meelde Venemaa seisukohta: Viktor Janukovõtšit ei tagandatud võimult, ei toimunud umbusaldusavaldust, ta ise ei esitanud lahkumisavaldus, ta on elus ja seega Ukraina president. Seetõttu ei pea Moskva legitiimseks Ukraina praegust valitsust ega presidendi kohusetäitjat.

«Kuid me saame aru, et parlament on valitud legitiimselt, mistõttu valimised on nende sündmuste otsene tulem,» lisas Medvedev.

«Ent milles on teine probleem, lisaks nende valimiste madalale legitiimsusele? Probleem kätkeb selles, et osa regioone lihtsalt ei taha neist osa võtta. Sel juhul tekib väga keeruline olukord, mil osa regioone osalevad valimistel, teised aga mitte või tuleb seal hääletama päris väike hulk inimesi. Ning siis satub nende valimiste väärtus, legitiimsus tõepoolest kahtluse alla,» ütles Medvedev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles