Loomaaias peeti šimpansi sünnipäeva

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Paljud lapsed ja nende vanemad kogunesid jaanipäeval Tallinna loomaaeda, et tähistada isase šimpansi Pino sünnipäeva.


Kell 12.30 lasti kolm šimpansi troopikamaja poolsesse puuriossa, kuhu oli juba aegsasti viidud kaks torti ja puuvilju ning okstele riputatud komme.

Nii nagu loomaaia zooloog Aleksei Turovski oli sünnipäevalisi hoiatanud, hüppas sünnipäevalaps esimese asjana suure hooga vastu teda külastajatest eraldavat klaasi. Seejärel haaras kätte puuviljakoti ja kukkus sellega võidukalt mööda puuri ringi jooksma.

«See tähendab, et Pinol on midagi öelda. Kui ta midagi kätte võtab, siis see tähendab, et ta kavatseb teha mõne tähtsa poliitilise avalduse,» selgitas Turovski.

Varsti sünnipäevalaps aga tüdines kotist ning pööras publiku poole hoopis oma tagumiku.
«Niimoodi avaldab ta oma tänulikkust ja usaldust. Kui ta ei usaldaks meid, siis ta ei keeraks oma tagumist poolt meie poole. Aga selles asendais on ta usaldav ja haavatav, keegi meist võib teda ju tagumikust hammustada,» selgitas zooloog.

1987. aastal Amsterdamis Artis Zoos sündinud ja 1994. aastal Tallinna toodud Pino sai 23-aastaseks. Tema sünnipäeva tähistatakse alati erilise pidulikkusega seetõttu, et tema on loomaaia šimpansidest ainus, kelle täpne sünniaeg on teada. Pino sõbrannad Betty ja Quincy olevat nimelt konfiskeeritud ühelt laevalt, mis nad salakaubana Aafrikast ära tõi.
Seetõttu pole ka nende täpne vanus teada.

Külalised tõid šimpansidele kingiks ohtralt puuvilju, mille loomaaia töötajad tänuga vastu võtsid. Kavas oli ka oksjon, kus pidid müügile tulema emase šimpansi Betty joonistatud postkaardid kuid see jäi vähemalt esialgu huviliste puudumise tõttu ära. Turovski sõnul on ahvide tehtud «joonistusi» parematel aegadel müüdud mitmesaja kroonise tükihinnaga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles