Irina Tokareva: lambad, oinad ja muud

Irina Tokareva
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Irina Tokareva
Irina Tokareva Foto: Mihkel Maripuu

2007. aastal, paar kuud pärast kurikuulsaid pronksöö sündmusi, mil ajalehed kirjutasid palju sellest, kuidas eestlaste ja venelaste suhted on äärmuseni pingestunud, sõitsin bussiga Tallinnast Pärnusse. Sõitjate seltskond oli soliidne, kõik süvenenud oma raamatuisse, ajalehtedesse ja sülearvuteisse. Minu kõrvalistmel reisis eestlane, kes ootamatult hakkas mulle rääkima sellest, kuidas talle üldse ei meeldi venelased: laisad, metsikud, ettearvamatud – tõeline oht Eesti riigile.

Vaevalt jõudsin hakata talle vastu vaidlema, kui ringi vaadates märkasin teiste sõitjate nägusid. Nendele oli selgelt kirjutatud kohmetus ja soov, et «oraator» rutem vait jääks. Minu ärritus läks kohe üle. Kas ikka tasub võtta isikliku solvanguna ühe inimese halvustavat väljaütlemist ning solvuda seejuures mitte üksnes tema peale, vaid kogu Eesti ühiskonna ja riigi peale tervikuna?

See lugu meenus mulle kahe nädala eest, kui venekeelne Postimees avaldas ajakirjanik Nils Niitra päevakommentaari «Putini lambakari» (vt PM 5.05), milles kutsus venelasi üles: «Kui te tahate, et me [eestlased] teid päriselt austame, siis ärge toetage Putinit.» Ninakas, üleolev toon, lõikav pealkiri… Kuid igaühel on õigus oma arvamusele ning – olgu teinekord ka teravate – arvamuste vahetus on vajalik osa suhtlemisest, kui inimesed tahavad üksteist mõista. Umbes nii ma vastasin pahastele lugejatele. Üks neist saatis avaldamiseks oma vastulause, millele, nagu ta kinnitas, oleks andnud allkirja sajad tema tuttavad. Kahjuks sisaldas see aga sellisel hulgal loomariigist pärit epiteete, et kirja eluterve tuum – et keegi ei hakka püüdlema selle inimese austust, kes ise teisi ei austa – läks täielikult kaotsi.

Olen veendunud, et üks artikkel ei kaalu üles nende paljude Eesti poliitikute jõupingutusi, kes aktiivselt on kohtunud idavirulastega ja püüdnud näidata kohalikele venelastele, et ka nemad on oluline osa Eesti ühiskonnast, et neid hinnatakse ja nendega arvestatakse. Eeldan, et Niitra artikli eesmärk oli hajutada eestivenelaste silmis Vene meediakanalite propagandat, aga tulemus oli vastupidine.

Esmaspäeval toimus kultuuriministeeriumi juurde moodustatud komisjoni esimene koosolek, kus arutati Eesti venekeelse inforuumi arengut, sh ka alternatiivse venekeelse telekanali asutamist. Loodan, et viimase kontseptsiooni välja töötavatele spetsialistidele tundub «Putini lambakarja» lugu õpetlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles