Jaak Aaviksoo: apteekide osas häid lahendusi ei olnud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo
Jaak Aaviksoo Foto: Peeter Langovits / Postimees

Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluv riigikogu liige Jaak Aaviksoo põhjendas täna enne apteegikorraldust muutva seaduse vastuvõtmist, miks erakonna saadikud muudatusi ei toetanud. Tema sõnul oleks seaduse tagasilükkamine kahjustanud väga paljude Eesti inimeste huve, selle vastuvõtmine tekitab aga küsimuse, kuidas peaksid kodanikud suhtuma põhiseadusesse, kui seadusandjal endalgi pole selles selgus.

Ju oleme ühel meelel selles, et ravim ei ole päris tavaline kaup. Küll aga ei ole me seda arusaamist tänase päevani suutnud niisuguses sõnastuses seadusesse kirja panna, et võiksime kindlad olla, et see vahetegemine on niisugusel moel tehtud, et see vastab ka meie põhiseaduse põhimõtetele ja nõuetele. Sellepärast oleme olukorras, kus otsuse langetamine vastutustundlikul moel on keeruline.

Liiga palju kipub meil riigis saama ajutisi asju, liiga palju ajutisi asju. Ja isegi olukorras, kus kuuekuuline tähtaeg, mille riigikohus parlamendile andis, võib olla liiga lühikene, ei saa seda tuua piisavaks argumendiks, et lükata sisuline otsustamine edasi ja võtta vastu järjekordne ajutine lahendus. See pretsedent ei ole hea ja mul on raske öelda, mis võiks olla antud olukorras parem.

Seaduse tagasilükkamisel kahjustab ilmselt tekkiv segane olukord väga paljude Eesti inimeste huve. Lühiajalises perspektiivis tekib suur segadus ja ebaõiglus, aga seaduse vastuvõtmisel tekib ebakindlus selles, mismoodi peaks kodanik suhtuma põhiseadusesse, kui seadusandja ise ei ole selles küsimuses selgusele jõudnud.

Tõsi, sotsiaalkomisjon alustas sellega, omades ka teatud visiooni ja püüdes kirikut keset küla ehitada. Paraku tuleb tõdeda, et erinevad huvid ühiskonnas ja muutused poliitilises koalitsioonis tekitasid olukorra, kus esialgne visioon pudenes huvigruppidevaheliseks võitluseks, sealhulgas massiivse avalikkuse manipuleerimisega meedia vahendusel. Ja nüüd siis olemegi olukorras, kus häid lahendusi ei ole.

Kindlasti tuleb sellisest olukorrast teha järeldusi kõikidel osapooltel. Kindlasti ei tohi aga siit laiali minna arusaamises, et me oleme probleemi lahendanud, sõltumata sellest, kuidas keegi meist hääletab. Ja päris selge on ka see, et veel aasta põhiseaduse rikkumist on ilmselgelt ülemäärane.

Ju tuleb siis puhkuse aega suvel lühendada, eelkõige valitsusel ja sotsiaalministeeriumil, et juba sügisel saaks alustada millegagi, mille õiguskindluses võib hääletaja veendunud olla, siis kui ta nuppu vajutab. Seepärast ei saa mina seda eelnõu ühemõtteliselt toetada, ei saa seda ühemõtteliselt toetada ka IRLi fraktsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles