Homme Postimehes: kuriteokahtlusega välisluuraja luksuslik elu

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teabeameti maja Rahumäel.
Teabeameti maja Rahumäel. Foto: Raigo Pajula

Eesti välisluuret tabanud kuriteoskandaali põhjuseid peab otsima diplomaatilise tööga seotud riigihangetest, väidetakse Postimehele.

Välissaatkondade turva ja IT-lahendusteks vajalikud riigihanked ning teised sarnased poolsalajased, ent äärmiselt spetsiifilised protsessid on keeruline teema. Alati. Milline tehnika kuhugi sobib, mida teha väljavahetamisele kuuluvate süsteemidega jms.

Seda kõike eriti pärast seda, kui Hermann Simmi riigireetmise skandaali järel tuli Eesti maksumaksja kulul vahetada Venemaale teada saanud turvalahendused välja õige mitmes Eesti välisesinduses.

Välisministeeriumi diplomaatilise osakonna peadirektor Pavel Kotkin (37) omas neis küsimustes suurt sõnaõigust. Nüüd kahtlustatakse teda võõra vara suures ulatuses omastamises.

Kotkini nimi troonibki mitmesaja tuhande euro suuruse omastamise kahtlusega vahistatud välisluure ametnike nimekirja. See, et ta oli ametlikult seotud välisluurega tegeleva Teabeametiga, tuli mitmele mehele kolleegile välisministeeriumist neljapäeval muidugi suure üllatusena.

«Pigem tundus ta inimesena, kes oli kaitsepolitseist (Kotkini kunagine tööandja – RB) saadetud välisministeeriumisse nii-öelda eest ära,» ütleb üks kolleeg.

Kolleegi ettekujutus ei olnud sugugi ekslik. Postimehele väideti, et aastaid tagasi korraldati Kotkinile vastuluurega tegelevas kapos nii-öelda pehme maandumine väljaspool organisatsiooni. «Ütleme nii, et ta tundus juba siis kergelt moodi sulina,» põhjendab mehe kunagine tööandja.

Ainsal korral, kui Kotkin pälvis varem avalikkuse tähelepanu, oli samuti tegemist ühe omamoodi sulitembuga. Kümmekond aastat tagasi osales ta kapo juristina pikantses afääris – käis toonase  Virumaa osakonna juhi asemel Tartu Ülikoolis eksamit andmas ja jäi õppejõule, justiitsministeeriumi praegusele asekantslerile Priit Kamale haledalt vahele.

Kuus-seitse aastat tagasi teabeametis püsivalt figureerinud Kotkinit mäletavad tema toonased kolleegid mehena, kes sõitis juba siis ringi Mercedesega, mis jäi pealtnäha üle tema ametliku sissetuleku ja kandis alati kalleid firmarõivaid.

Mis mees oli välisluurega tegeleva teabeameti skandaali üks peategelasi, kui suurt palka ta sai ja milline oli tema tegelik varanduslik seis, loe reedel Postimehe paberlehest või Postimees Plussist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles